Netanyahu synes sikker vinder ved knessetvalget

Det eneste næsten sikre, der kan forudses om nyvalget til knesset er, at statsminister Binyamin Netanyahu vil blive regeringschef for tredje gang.
Han har sagt, at han går ind for et valg snarest muligt, og at datoen for valget (formentlig) bliver tirsdag den 15. januar 2013.

Kadimapartiets formand, Shaul Mofaz, har sagt til Netanyahu, at hans parti vil være parat til valg såvel på denne dato som den 29. januar.

Lederen af Arbejderpartiet, Shelly Yachimovitch, siger, at hun foretrækker den sidstnævnte dato, og at der er “en rimelig mulighed” for, at hendes parti vil vinde.

– Vælgerne vil forstå, at sikkerhed ikke altid er ved grænserne, men også angår sikkerhed for indkomst og sundheds- og undervisningsmæssig sikkherhed, siger hun.

Lederen af Meretz-partiet, Zahava Gal-On, siger, at valget vil være en sjælden chance for vælgerne til at stemme for det eneste parti som forstår de stærke bånd mellem en politisk aftale og afslutningen på okkupationen – og økonomisk-social retfærdighed.

– Tiden er inde for en venstredrejet regering, og vi er venstres hjerte, siger hun. De israelske borgeres protest i den forløbne sommer må komme til udtryk ved valget.

Først om tre måneder

Netanyahu gav den 10. oktober meddelelse om nyvalget, som efter loven først kan afholdes tre måneder efter, at det siddende knesset opløses. Dette er nu sket.

Denne langvarige pause er et led i Israels valgsystem. Mens der kan udskrives parlamentsvalg i Skandinavien og England i løbet af ganske kort tid, har Israel en tungere metode, og nu har de israelske politiske partier mulighed for at spille op til vælgerne i ugevis.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu har sagt, at en kortere valgkampagne vil være i Israels bedste interesse.

Den umiddelbare grund til nyvalg er koalitionsregeringens manglende evne til at vedtage budgettet for 2013 inden udgangen af dette år, at Netanyahu står højt i meningsmålingerne, at han ikke har en klar rival og frygt for, at økonomien vil blive svagere næste år.

Mest stabile regering

– Om få måneder vil det være slutningen af embedsperioden for denne den mest stabile regering i årtier, siger Netanyahu. Denne stabilitet har hjulpet os til at opnå to hovedmål, vi har lovet vælgerne – at styrke sikkerheden på et tidspunkt, da en farlig omvæltning har fået tag i Mellemøsten og at styrke økonomien under en finansiel uro. Vi må bevare en ansvarlig økonomisk og sikkerhedsmæssig politik – og sikre, at Iran ikke har en atombombe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu har heller ikke megen politisk interesse i at vente med valget til oktober 2013 (datoen for det ordinære valg. red.) og give sine modstandere en chance for at vinde frem, når han er i en så god stilling til at vinde valget.

Ifølge en meningsmåling foretaget af morgenavisen “Ha’arez” – kort efter de skrigende avisoverskrifter om uenigheden mellem Netanyahu og præsident Barack Obama – vil Netanyahu opnå 28 knessetmandater, otte flere end dets nærmeste rival, Arbejderpartiet.

Koalitionen mellem Likud-partiet, andre højrepartier og de ultra-ortokse har gjort Netanyahu populær i vide kredse og har så godt som gjort ham til en sikker sejrherre og til Israels eneste leder med en så klar position.

Klummeskriver Ari Shavit skriver i “Ha’aretz”, at Netanyahu nu vil prøve at nedlægge fem helt forskellige fugle som Obama, Yacimovich, Yair Lapid (stifter ef det nye parti “Yesh Atid” (“Der er en fremtid”. red.), tidl statminister Ehud Olmert og forsvasrsminister Ehud Barak.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frem med glaskuglerne. Den tre måneder lange israelske valgkampagne er nu i fuld gang.