By efter by i Israel melder om luftalarm

By efter by i Israel melder nu til morgen “Rød Farve”-luftalarm, der varsler indflyvende raketter afskudt fra Gaza-striben – en nervepirrende situation for mange i Israel, der hører den dødelige advarsel over radioen.
Indimellem de ildevarslende bulletiner spiller radioen musik og har ellers sine sædvanlige udsendelser. En nærmest surrealistisk situation.
Israel reagerer på missilangrebene med nye luftangreb mod mål i Gaza.

En våbenhvile synes imidlertid måske nu at være på vej, under udarbejdelse i Cairo af hovedsageligt egyptiske mæglere. Begge sider studerer nu modpartens forslag, men palæstinensere og israelere er stadigt langt fra hinanden om vedtagelse af et kompromis.

Civilpersoner på begge sider lider hårdt under denne voldsomme konfrontation – en million palæstinensere i Gaza og det mindst dobbelte antal i Israel.

Vestlige ledere lægger stærkt pres på Israel om omgående at standse bombardementerne fra luften og fra havet af israelske krigsskibe. Den israelske regering modstår foreløbig presset.

Antallet af dødsofre i Gaza er nu nået op over 100, mens flere hundrede er sårede. I Israel meldes der om tre dræbte og mange sårede – og at “Iron Dome-luftforsvarssystemet har opfanget og nedskudt mange raketter affyret fra Gaza.

I byen Ashkelon blev en kvinde såret ved et raketnedslag. Den israelske kulturminister, Limor Livnat, var på besøg i byen, men måtte gå i dækning, da raketangrebet fandt sted.

Hvis det israelske krav om standsning af beskydning af civilbefolkningen ikke efterkommes, vil der formentlig blive givet ordre til de store militærstyrker, der står opmarcheret ved grænsen om at indlede en landoffensiv. Men foreløbig prøver man ad diplomatisk vej at opnå en løsning.
– Vi og palæstinenserne bevæger os nu mod et T-vejkryds, siger den israelske generalmajor Dan Harel, tidligere souschef i forsvarsstaben. Eftersom palæstinenserne fortsat skyder ind i Israel, er der blot to muligheder: Den ene er våbenhvile, den anden er at optrappe situationen med landstyrker, hvilket vil være meget dårligt for begge sider. Vi er nu et til to døgn fra et sådant vejkryds.

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, er ankommet til Cairo på vej til Jerusalem, hvortil han ventes idag for at bruge al FN’s vægt på at nedtrappe fjendtlighederne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge en egyptisk kilde vil Cairo prøve at få begge parter til at acceptere en våbenhvile med færre betingelser, end der nu er fremlagt, og først senere at udarbejde detaljer i en langtids våbenstilstand.

Den arabiske Ligas udenrigsministre, ledsaget af Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, vil idag aflægge et “solidaritetsbesøg” i Gaza.

Den tyrkiske statsminister, Recep Tayyip Erdogan, har igår betegnet Israel som “en terroriststat”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På Vestbred-området, hvor der er store demonstrationer for palæstinenserne i Gaza, er teksten til en ny, populær sang: “Ret et slag mod Tel Aviv”.

Hvordan skal alt dette dog ende, spørger de to parter.