Israelsk udsending vender tilbage fra Cairo med Hamas’ våbenhvileforslag

Mens kamphandlingerne mellem Hamas i Gaza-striben og israelsk militær fortsætter uopholdeligt, er forslag om en våbenhvile nu kommet nærmere forhandlingsbordet, men parterne står stadig milevidt fra hverandre – og civilbefolkningerne lider svært på begge sider.
Der var igår fokus på Cairo, hvor Hamas-repræsentanter og israelske sendebud indirekte prøvede at forhandle sig frem til en løsning med Egypten som mægler. Den lille israelske forhandlingsdelegation, som menes at have haft statsminister Binyamin Netanyahus særlige udsending, advokat Yitzhak Molho, som leder, er vendt tilbage til Jerusalem med detaljer i Hamas’ våbenhvileforslag.

Det vides allerede, at Israel ikke kan acceptere denne vifte af forslag, som menes bl.a. at omfatte, at Israel skal tilsige en standsning af attentater på Hamas-ledere og en lempelse af blokaden af Gaza-striben.

Netanyahu har understreget, at Israel for sin del ønsker en standsning af raket-ild og alle andre angreb fra Gaza, omfattende mod israelske soldater ved grænselinjen, at en eventuel våbenhvile forlænges, og at beskydningen fra Gaza ikke vil starte påny om få uger.

80 lastbiler til Gaza

Der må ledes med lys og lygte for at finde opmuntrende tegn i denne vanskelige situation. Et sådant tegn er, at Israel har sendt 80 lastbiler med levnedsmidler og medicinsk udstyr ind i Gaza. Dette oplyser koordinatoren for regerigsaktiviteter i de besatte områder, brigadegeneral Eitan Dangot.

Men gårdsdagen omfattede også noget negativt for Israel. Ved en fejl under et bombetogt mod mål i Gaza ramte et israelsk fly en bygning, hvor en hel familie, omfattende 12 medlemmer, blev dræbt – fem kvinder, tre mænd og fire børn i 2-5 års alderen.

Om dette skriver morgenavisen “Ha’aretz” idag, at de frygtelige billeder fra Daloo-familiens hjem i Gaza kan blive en palæstinensisk version af scenen med dræbte fra det israelske bombetogt mod den libanesiske landsby Kafr Qana under Israels krig mod Hizbollah i juli 2006.
– Ligesom billederne dengang vendte verdensopinionen mod Israel, vil drabet af denne familie i Gaza kunne fremkalde arabisk, europæisk og – fremfor alt – amerikansk pres mod Israel for omgående at standse luftangrebene, skriver bladet.

Opinion

På sjettedagen under den israelske militæraktion har der været en meningsundersøgelse i den israelske befolkning om operationen, og den har vist, at 84 procent af de adspurgte støtter den, mens blot 30 procent støtter en land-invasion.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der rapporteres om en lettere mindskning af raketangrebene fra Gaza igår – ialt 75 – hvoraf nogle havde sigte på Tel Aviv.

Eter en relativ rolig nat er der fra tidligt idag rettet nye angreb i begge retninger.

Turisme

Nogle udenlandske turister har været betænkelige ved situationen, og der har været et antal aflysninger af hotel- og flybestillinger. Der er imidlertid ikke tale om masseaflysninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den israelske turistindustri har været gennem flere tilsvarende oplevelser ved tidligere sådanne situationer, men er kommet relativt hurtigt over miseren.