Israelske forhandlere nu i Cairo

Mens kampene raser.De to kæmpende parter – Hamas-styrker og israelsk militær – hamrer stadig løs på hinanden, med hhv. raketter og flyangreb, men ingen af dem vil give sig, og de krigslignende handlinger fortsætter med uformindsket styrke.Tabene af menneskeliv er i denne fase lavere end under Israels krig mod Hamas i Gaza-striben for fire år siden. Fra Gaza meldes idag om 66 dødsofre og hundredvis af sårede, og hospitalerne i området er ved at være udgået for medicinske hjælpemidler.

I Israel er antallet af dødsofre stadig så relativt lavt som tre civilpersoner – i byen Kiriat Malahi –
men ventes også at stige brat i takt med de øgede raketangreb fra Gaza.

Hamas har brugt tiden godt siden krigen i 2009 til at opruste og modernisere sit militær. Man ser med overraskelse på TV, hvordan de har lavet underjordiske afskydningsramper for deres langtrækkende raketter, der nu kan nå til Tel Aviv og Jerusalem, og som er svære at finde og tilintetgøre for det israelske luftvåben.

Det israelske “Iron Dome” luftforsvarssystem er imidlertid nu blevet så udviklet, at det har en stor træfsikkerhed . Idag opfangede det to raketter afskudt mod Ashkelon. Syv andre raketter fra Gaza blev opfanget af “Iron Dome”, da de var på vej mod andre israelske byer. Men nogle af disse raketter kom igennem det israelske forsvarsskjold og ødelagde bygninger med skræmte beboere

Våbenhvile på vej?.

Midt i gruen kommer imidlertid sent idag en medelelse fra Cairo om, at en israelsk forhandlingsdelegation er ankommet for at drøfte muligheden af en våbenhvile. Israelerne blev hurtigt og hemmeligt sluset igennem ankomstsystemet, da deres fly var landet. Der oplyses intet om deres navne.

Der meldes intet om Hamas-forhandlere, men de er sikkert også ankommet til den egyptiske hovedstad – ellers vil egypterne forhandle på deres vegne, samtidig med at de vil prøve at varetage israelske interesser.

Egypten har endnu engang stillet sig i spidsen for internationale bestræbelser på at opnå en våbenhvile, siden begyndelsen af den israelske offensiv mod Hamas for fem dage siden,.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Obama “Israel har ret til selvforsvar”

Fra Washington oplyses, at præsident Barack Obama påny har udtalt, at Israel har ret til at forsvare sig.

Og statsminister Binyamin Netanyahu har sagt, at Israel – om nødvendigt – vil udvide dets militæroperationer (d.v.s. med en landaktion. red.), men at Israel er parat til en våbenhvile, hvis skydningen fra Gaza mod Israel ophører.

Der er ingen tegn på dette. Og parterne bliver ved med at hamre løs på hinanden. Nu er der også angreb mod Gaza af israelske krigsskibe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Her til aften forbereder nogle millioner israelere sig på, at luftværnsalarmen “Rød farve” skal komme med sit ildevarslende hyl og jage folk i tilflugtsrum – hvis de kan nå det i løbet af knapt et minut. De uden tilflugtsrum har fået at vide, at de i stedet skal gå til en trappeafsats.