Mørket i mig selv

Et møde med en massemorder fra De Røde Khmerer – som overgav sig til Gud – er bevæggrunden for fotojournalisten Nic Dunlops skræmmende bog om ”kammerat Duch”.Der går en næsten lige linie fra forfatteren Joseph Conrads roman Mørkets hjerte (1902) til Francis Ford Coppolas film Dommedag Nu (1996) og her foto-journalisten Nic Dunlops gruopvækkende rejseberetning ind i Cambodjas mørke, blødende hjerte. Fællesnævneren er rædslen.
Mellem 1975 og 1979 oplevede Cambodja en af de blodigste revolutioner i moderne historie overhovedet; nærmeste fortilfælde må være nazisternes udryddelseslejre. Henved to millioner mennesker måtte lade livet. Heraf menes ”kammerat Duch” – chefen for De Røde Khmerers hemmelige politi – at være direkte ansvarlig for mordene på over 20.000.

Mødet med bødlen

Efter vietnamesernes invasion af Cambodja i 1979 forsvandt flere af bødlerne, heriblandt kammerat Duch. Journalisten Nic Dunlop blev besat af tanken om at finde frem til Duch og få et indblik i den dunkleste af verdener: bødlens. Og pludselig – en dag i 1999 – stod de to ansigt til ansigt.
Men det er en anden Duch. Det er et omvendt menneske. Han sammenligner sig med apostlen Paulus, der også havde en blakket fortid. ”Efter det, jeg havde oplevet i mit liv, besluttede jeg, at jeg måtte overgive mig til Gud”, siger han. – Men giver dét overhovedet mening? Er det ikke en banalisering på grænsen til det groteske? Bogen giver ingen klare svar, men spørgsmålene vil til alle tider være en overvejelse værd.

Massemorderen – og os

Nu er bogen heller ikke skrevet udfra et kristent grundsyn. Det er en helt almindelig journalistisk beretning om jagten på en massemorder og hans historie. Men som Jens Ole Christensen, generalsekretær i Luthersk Mission, skriver i bogens danske forord, ”udfordres læseren – mellem linjerne – til at tage stilling til nogle af livets og troens mest fundamentale spørgsmål” (s. 16).
Og så lige en ganske skræmmende tanke. Forfatteren ser for sig et foto af en af bødlerne. På bordet en rulle Pringles: ”Massemordere spiser også chips. De små detaljer bringer os ikke nærmere til dem. De bringer dem nærmere til os. De er mere lig os, end vi tror” (s. 331).

Nic Dunlop:
Chefbøddel for Pol Pot
348 sider • 250 kr.
LogosMedia