Den katolske kirke kræver ægteskabskursus

Katolikkerne indfører obligatoriske ægteskabskurser for at ruste forlovede par bedre til fremtiden.Otte modulers undervisning. Sådan lyder et af kravene for at kunne blive viet i den katolske kirke fra årsskiftet.

Diakon Kaare Nielsen

Undervisningen er dog stadig i pilotprojektfasen, men flere af storbykirkerne sætter det allerede i gang fra foråret.

Mere konkret består undervisningen af to lektioner, som præsten står for, to lektioner med lægmandsundervisning, og de sidste fire lektioner foregår sammen med andre par på et endagskursus. Hele forløbet strækker sig over omkring seks måneder.
– Vores mål med undervisningen er at få sat ord på de temaer, som alligevel vil dukke op i ægteskabet. For eksempel kommunikation, konfliktløsning, og hvad nu, hvis man ikke kan få børn, forklarer diakon Kaare Nielsen, som er en af medlemmerne af udvalget bag den nye undervisningsvejledning.

Håber på skilsmissefald

– Jeg har siddet i den kirkelige domstol, som er den instans, hvor katolske ægteskaber opløses. Der er alt for mange, som ikke får god nok forberedelse. Det kommer alt for let til at handle om sangvalg, og hvordan man går op ad kirkegulvet, forklarer han som en af årsagerne til, at den katolske kirke har valgt at indføre kurserne i Danmark.
– Vi håber, at det kan sænke antallet af skilsmisser, siger Kaare Nielsen.

Tvangsægteskaber

– Jeg har allerede brugt materialet på et dansk-canadisk par, og selvom de ikke var superaktive i kirken, var de meget glade for at få muligheden for at vende de store spørgsmål, fortæller Kaare Nielsen.

Ud over mere praktisk ægteskabsvejledning indeholder kurset også undervisning om den bibelske baggrund for ægteskabet. I lektionerne bliver tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber også berørt.
– Den katolske kirke i Danmark er multikulturel og kommer dermed også i kontakt med nogle kulturer, hvor det stadig er forældrene, der planlægger, hvem børnene gifter sig med, forklarer Kaare Nielsen og understreger, at projektet også har rådgivere tilknyttet, hvor man kan henvende sig anonymt.

Ville kræve en revolution

Biskop Steen Skovsgaard fra Lolland-Falster Stift synes, at idéen er rigtig god.
– Man kan næsten ikke gøre nok for at undgå skilsmisser, og der er da også mange folkekirkepræster, der kører tilsvarende kurser, pointerer han.
Alligevel mener han, det ville være urealistisk med et obligatorisk kursus.
– Det ville nærmest kræve en revolution. Folkekirken bygger jo netop på frivillighed frem for krav og betingelser.