Årets Teolog 2012: Det handler om at have fokus på opbyggelsen

– Hvis jeg er årets teolog, er teologi noget andet end det, jeg læste i min studietid!

Niels Nymann Eriksen

Niels Nymann Eriksen modtog Menighedsfakultetets pris som Årets teolog 2012 den 15. januar under Teolkurset:
– Jeg er meget glad og taknemlig og beæret over at få prisen. Men det var en underlig oplevelse: Jeg var med som oplægsholder på kurset og sad og talte med Morten Hørning, da det gik op for mig, at Jørn Henrik Olsen holdt tale for mig, fortæller Niels N. Eriksen om prisuddelingen.

Fornyer og banebryder

Menighedsfakultetet (MF)kårede i overværelse af ca. 120 deltagere på Teolkursuset sogne- og indvandrerpræst ved Apostelkirken på Vesterbro, København, Niels Nymann Eriksen til ’Årets Teolog 2012’.
I sin tale for årets teolog begrundede MF’s formand Jørgen P. Jørgensen og fakultetsleder Jørn Henrik Olsen valget med, at Niels Nymann Eriksen ”på en fornyende måde har forenet vigtige sider af teologiens og kirkens opgaver”.
Det har bl.a. vist sig i integrationsarbejdet i Cafe Exit, hvor tidligere fanger får hjælp til at komme ud i samfundet igen i samarbejde med fængselspræster og Fangekoret.
Niels N. Eriksen er også kendt for sit tværkulturelle engagement, arbejdet med forfulgte kristne og internationale diakonale projekter. Det har gjort ham til en ressourceperson for biskopper, præster, politikere og journalister.
Han er en ”fremragende formidler af kirkens budskab, der evner at gøre det komplicerede enkelt og ikke mindst helt nyt og vedkommende”, sagde Jørn Henrik Olsen.

Fokus på det allerbedste

Til sidst nævnede fakultetslederen, at Niels Nymann Eriksen ”med sit tydelige efterfølgelsesliv” står som forbillede for andre.
– Han kom ikke nærmere ind på, hvad han mente med det, siger Niels Nymann Eriksen.
Selv mener han, at det allervigtigste er den daglige morgenbøn i Apostelkirken. Her mødes ansatte og menighed hver morgen foran alteret til en kort bibellæsning og bøn. Det bevarer fokus, understreger den ydmyge sognepræst.
– Faste er en vigtig disciplin, som vi har brug for at genopdage i den lutherske tradition i folkekirken. Adspredelse skal blive til opbyggelse. Det handler om, at vi afstår fra mindre goder, fx. internettet, for det større godes skyld, forklarer Årets Teolog.

Menigheds-diakoni

– Vi skal være engagerede i mennesker, som lever i afmagt. Og vi skal udvise omsorg i fællesskab, siger Niels Nymann Eriksen.
Han oplever prisen som en anerkendelse af kirkens sociale og politiske engagement. Det er en opmuntring til at fortsætte i sporet af Apostelkirkens historiske engagement som kirkefondskirke:
– Diakonien bliver ofte adskilt fra menigheden, som om det bare er noget for professionelle. Men diakonien skulle gerne få rødder i menighedens liv.
– Der er brug for både specialisterne og menighedens fællesskab, når det gælder at hjælpe fx. udsatte asylansøgere, konvertitter og folk fra Cafe Exit, siger Årets Teolog 2012, som er gift med Mette og far til to.
Menighedsfakultetet i Aarhus har siden 2005 uddelt prisen Årets Teolog som en anerkendelse til teologer, der har gjort en ekstraordinær indsats til fremme af bibeltro teologi og menighedsliv. Med udnævnelsen følger en check på 5000 kr.