Liebermann for retten anklaget for bedrageri

En længe afventet retssag mod tidligere udenrigsminister Avigdor Lieberman indledtes igår i Jerusalem under stor medie-opmærksomhed fra ind- og udland, ikke mindst på grund af Liebermans dristige udtalelse om, at han vil vende tilbage til udenrigsministerposten, så snart hans navn er blevet renset.
Statsminister Binyamin Netanyahu er fungerende udenrigsminister, indtil der er valgt en ny person til posten. Og det kan stadig tage nogen tid, mens Netanyahu arbejder på at oprette en ny regering

Formanden for “Yesh Atid” (“Der er en fremtid”)-partiet, den 49-årige tidligere TV-stjerne Yair Lapid, nu leder af det næststærkeste parti i knesset, har længe været omtalt som en klar kandidat til posten, men intet er afgjort før det lykkers for Netanyahu at finde sine koalitionspartnere.

Den ultra-nationalistiske Lieberman – immigrant fra den tidligere Sovjetunion – er kendt for sin høgeagtige indstilling, ikke mindst overfor Israels arabiske mindretal. Han er nr. to mand med sit “Israel Beteinu” (“Israel er vort hjem”) parti på en fællesliste sammen med Netanyahus Likud-højreparti. De klarede sig ikke særlig godt ved det nylige knessetvalg, men nok til at Netanyahu blev udpeget til at danne den nye regering.

Lieberman er anklaget for bedrageri og tillidsbrud. Han skal bl.a. have fremmet, at Israels tidligere ambassadør i Belarus, Ze’ev Ben-Aryeh, skulle blive ambassadør i Letland, efter at denne havde tilstillet ham hemmeligt-stemplede oplysninger om en politiundersøgelse af Liebermans finansielle anliggender, heriblandt pengevaskning. Hvis han dømmes for anklagerne imod ham, vil han kunne få en tre måneders fængselsstraf eller mere og blive tvunget til at forlade politik i et minimum af syv år, hvilket kan være slut for hans politiske karriere og hans sigte mod at blive statsmnister.

Lieberman selv bedyrer sin uskyld og afviser alle anklager. Han mener, at udenrigsministerposten, som han fratrådte for kort tid siden, er hans, og at han vil indtage denne post påny. Sker dette, vil det kunne øge en begyndende intenational isolation af Israel.

Der er indkaldt en lang ræke vidner i sagen, heriblandt viceudenrigsminister Danny Ayalon. Retssagen ventes at ville vare et par uger.