Hagel: “Syrien har formentlig brugt kemiske våben”

USA har meldt sig blandt de lande, der mener, at Syrien har brugt kemiske våben under den to år lange borgerkrig.
Ifølge Det hvide Hus har amerikanske efterretningstjenester meddelt, at den syriske regering efter al sandsynlighed har brugt kemiske våben, men tilføjet, at USA behøver “troværdige” facts, før det handler på en sådan vurdering.
Afsløringen af denne vurdering er sket mindre end 24 timer efter Hagels hjemkomst fra en Mellemøstrejse og var tildels baseret paa “psykologiske eksempler”. Med dette udryk menes ofte en debat mellem efterretningsfolks forskellige vurderinger om et særligt anliggende.

Det vil erindres, at USA gik i krig mod Irak paa basis af “ikke-vandtætte” informationer om irakiske masseødelæggelsesvåben, men det viste sig, at de ikke eksisterede.

Mens Obama-regeringen har udtalt, at syrisk brug af kemiske våben vil være en ændring af situationen, vil den amerikanske regering gøre det klart, at den vil bevæge sig varsomt, på baggrund af erfaringerne fra den sidste Golfkrig.
Frankrig, England og Israel har udtalt, at de har bevis på, at Syrien har brugt kemiske våben i konflikten.

Den republikanske politiker, senator John McCain (Arizona), kræver, at den amerikanske regering følger den amerikanske efterretningsvurdering op med handling.