Netanyahu til Kina – vil bl.a. drøfte eksport af israelsk gas

Statsminister Binyamin Netanyahu tager i næste uge til Kina på et fem dages besøg, hvorunder han med kinesiske ledere bl. a. vil drøfte muligheden af eksport af israelsk gas til Kina.
Et andet anliggende, der ventes at ville komme på tale, er Israels plan om at bygge en jernbanelinje fra havnebyen Ashdod til Eilat, som vil kunne tjene som en vej for kinesiske varer til Europa – udenom Suez-kanalen.

Israel og Kina, der først oprettede diplomatisk forbindelse i 1992, har en samhandel på
10 milliarder dollars hver vej årligt, som man på israelsk hold mener vil kunne øges betydeligt.

Netanyahu har udtalt, at Israels højteknologiske evner og sans for nyskabelse og Kinas produktionskapacitet er “en vindende kombination”.

Han har videre udtalt, at de to lande “blot har skrabet overfladen” af deres potentielle forbindelser, og at der kan blive en fordobling af samhandlen.

Selv om der først og fremmest vil blive drøftet bilaterale anliggender på Netanyahus møder med kinesisiske ledere i Beijing og Shanghai, ventes situationen omkring Syrien og Iran ligeledes at komme på dagsordenen.

Netanyahu menes at ville tale om farerne ved at Iran fortsætter dets nuværende kurs, og hvordan det vil kunne føre til en øget regional mangel på stabilitet, hvilket vil kunne skade lande som Kina, der er afhængig af regionen for olie.

Netanyahus besøg i Kina bliver det første af en israelsk regeringschef i de sidste seks aar – siden daværende statsminister Ehud Olmert var der i 2007.