Hvorfor er filippinere mere glade?

Vi danskere bliver år efter år kåret til at være blandt verdens lykkeligste folk. Alligevel oplever jeg, at folk smiler mere på Filippinerne end i Danmark. Er de mere taknemlige end os, selvom 90 procent af befolkningen lever i fattigdom?

Børn, som har lus og bor under meget begrænsede forhold, smiler i hvert fald mere, end jeg har set herhjemme!
Jeg rejste i januar til Filippinerne for at arbejde 4 ½ måned som volontør. Til dagligt arbejder jeg som sagsbehandler i en a-kasse. Derfor har det været en udfordring at komme ud af mine vante rammer på kontoret og i stedet prøve kræfter med arbejdet med udsatte børn og unge.

Siden min ankomst til hovedstaden Manilla har jeg arbejdet i et community center, hvor gadebørn og børn fra familier, som ikke har råd til mad, kommer. Derudover bor jeg på et pigebørnehjem, hvor jeg også hjælper til.
Selvom jeg hjemmefra havde hørt, at filippinere kalder deres land for ’Asia Wears a Smile’, havde jeg ikke forventet, at de ville være så glade og smilende – ja både børnene og personalet. En dag tog vi børnene med på udflugt, hvor vi besøgte et shopping-center. Det var en oplevelse at se, hvor imponerede børnene blev over de mange ting og sager. De havde hjemmefra fået at vide, at de ikke måtte tigge om at få ting, og alligevel var de glade hele vejen igennem centret.  

Nogle af pigerne på børnehjemmet synes, at vores lyse hudfarve er meget flot. Mange filippinere vil gerne have lys hud som os vesterlændinge. Det skyldes, at det fremstilles som et skønhedsideal af de asiatiske medier. Vi har prøvet at forklare pigerne, at vi omvendt gerne ville have deres brune hudfarve, da den er flottere end vores kedelige hvide farve.
Men så har en af pigerne meget fint forklaret os: ”Du skal være glad for den farve, du har, for den har Gud givet dig, og du skal være glad for den måde, hvorpå Gud har skabt dig, for han har gjort det i kærlighed!”
Menneskene er vist mere taknemmelige her, og mon ikke det glæder Gud?

Af Maria K. Jensen
Udsendt som volontør af Impact