Total mørklægning af Netanyahu-Putin mødet

En total mørklægning har lagt sig over forløbet af hastemødet om Syrien-situationen mellem statsminister Binyyamin Netanyahu og Ruslands præsident, Vladimir Putin, i dennes feriebolig i Sochi ved Det sorte Hav.
Netop deres afvisning af at udtale sig og mødets venlige tone afspejler nok, at der blev opnået en forståelse mellem de to mænd.

Det er idag helligdag i Israel, Ugefesten (Shavuot), og der vil næppe komme noget ud om mødet før sent onsdag aften eller tidligt torsdag morgen.

Netanyahu var ilet til mødet med Putin for at prøve at få Rusland til at afstå fra at sælge avancerede våben til Syrien og hermed muligvis vippe magtbalancen i området til skade for Israel.

De to mænd ville ikke udtale sig til medierne.

Putin opsummerede imidlertid mødet med at sige, at Rusland og Israel er bekymrede over situationen i Syrien og mener, at konflikten i Syrien er farefuld med negative følger for hele regionen, og at de to ledere enedes om at følge situationen ved israelsk-russiske kontakter og forbindelser.
– Blot et hurtigt ophør af fjendtligheder og en politisk ordning kan forhindre et negativt scenario, sagde Putin. På dette sensitive øjeblik er det særligt vigtgt at undgå alle handlinger, som kan destabilisere situationen.

Putin priste hvad han betegnede som de nære bånd mellem Israel og Rusland, og Netanyahu gav igen med samme mønt og indbød Putin til et nyt besøg i Israel.

Netanyahu sagde, at den omskiftelige situation i Mellemøsten kræver handling for at forbedre sikkerheden.
– Regionen omkring os er meget ustabil og eksplosiv, sagde han, og jeg er derfor glad over muligheden af at studere (situationen) sammen og prøve at stabilisere området og bringe sikkerhed og stabilitet til regionen.

– Til trods for borgerkrigen i Syrien har Rusland fortsat leveret våben dertil, men har hidtil afstået fra at forsyne Damascus med S-300 missiler, som kan ramme flere mål samtidigt, skriver det amerikanske nyhedsbureau AP. Det vil kunne blive et tigerspring fremad for Syriens luftforsvarsevne. Israel har angrebet mistænksomme leverancer af avancerede iranske til Syrien, og har “signaliseret”, at der vil blive flere angreb, medmindre Syrien afstår fra at levere Hizbollah missiler, der “kan ændre spillet”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I sine slutbemærkninger understregede Netanyahu behovet for, at Israel beskytter dets folk.
– En dyb og grundig drøftelse med Rusland vil bidrage til at forbedre regional stabilitet, sagde han.