Kristen efterskole bliver måske til særuddannelse efter konkurs
Flere forskellige kristne enkeltpersoner ønsker at omdanne den konkursramte Sommersted Efterskole til en STU-kostskole. Handlen er dog endnu ikke på plads.Fra kristen efterskole til særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU). Stadig med en kristen profil.
Sådan lyder drømmen for seks kristne mennesker med vidt forskellig baggrund. De har alle det til fælles, at de er kede af, at Sommersted Efterskole for et år siden måtte bide i det sure konkursæble.
Calle Thams fra Aabenraa er en af dem. Han har selv gået på skolen for mange år siden og har blandt andet være KFUM og KFUK-sekretær og socialchef ved Sønderborg og Nordborg Kommune.
– Skolen har en god og lang historie og nogle fine faciliteter, som jeg har svært ved at se gå til grunde. Vi kontaktede undevisningsministeriet, og de anbefalede os STU, som kommunerne er forpligtede til at tilbyde elever, som ikke kan klare de almindelige ungdomsuddannelser.
Han understreger, at det kristne grundlag er en af de vigtigste fællesnævnere for gruppen.
– Vi ønsker at tage udgangspunkt i de kristne værdier på en måde, så vi møder det enkelte menneske, der hvor det er, fremfor der hvor man ønsker at føre det hen, forklarer Calle Thams.
Men der er stadig noget arbejde at gøre. Beskrivelsen af det kommende tilbud skal skærpes, og fonde og erhvervsdrivende skal støtte op om det.
Det er et afgørende punkt.
– Hvis vi ikke får økonomien på plads, tror jeg ikke, vi tør binde an med det. Vi gør det ikke bare for at prøve og så lukke ned igen, slår Calle Thams fast.
En anden af personerne i gruppen er Peter Due-Pedersen, som har Bottrup Transport- og Kurérservice. Han var selv på skolen, dengang den hed Sommersted Ungdomsskole, og han fik noget med derfra.
– Jeg kom på skolen i stedet for at ryge i ungdomsfængsel. Selvom det først fængede mange år senere, fik jeg nogle viise ord fra Bibelen med derfra, forklarer Peter Due-Pedersen. Han ønsker at være med til at give det videre, han selv fik.
For at skolen skal kunne løbe rundt, er der blot brug for 50 studerende ad gangen, som bor og får undervisning på skolen. Med en samlet befolkningsdel på omkring 1100 på hver årgang, som har brug for den uddannelse, mener både Peter Due-Pedersen og Calle Thams, at det godt kan lade sig gøre.