1800 på Torbens skole

Torben Søndergaard underviste i sin første lektion på Pionerskolen ud fra Apostlenes Gerninger og kirkehistorien.
Torben Søndergaard underviste i sin første lektion på Pionerskolen ud fra Apostlenes Gerninger og kirkehistorien.

Torben Søndergaards online bibelskole brød alle begrænsninger med omkring 1800 tilmeldte fra hele verden i den første uge af kurset. – Jeg havde højst forventet et par hundrede, fortæller han.

Torben Søndergaards online bibelskole Pionerskolen får stadig 30-40 nye tilmeldinger om dagen omkring en uge inde i skoleåret.

Det er oven i de allerede omkring 1800 tilmeldinger til skolen fra hele verden, som har overvældet Torben.
– Da der var 30 tilmeldte, ringede jeg til min gode ven og sagde, ”Det er helt vildt, vi har 30 tilmeldte.” Og jeg snakkede sidst med Udfordringen, da der var hundrede. Der var jeg også helt oppe at køre.
– 1800. Jeg kan godt mærke lidt frygt og bæven. Ikke fordi jeg ikke tror, at det er rigtigt, det jeg siger. Men det går jo imod noget af det gamle, forklarer Torben Søndergaard, som er igang med at lave videoundervisning del to ud af de 20, som kurset består af..
For Pionerskolen har ikke timevis af undervisning hver dag. Det er bare en time om ugen på nettet, når det passer modtageren. Derudover er der et chat- og spørgeforum tilknyttet, hvor brugerne kan møde hinanden. Det hele foregår både på dansk og engelsk.
Idéen til online bibelskolen kom helt spontant en dag i foråret, da Torben ville opdatere sin facebook status.
– Jeg ville skrive ”Her fra august starter jeg med online undervisning”. I stedet for skrev jeg online bibelskole. Nå, tænkte jeg, det bliver da spændende, fortæller Torben med et smil.
– Tre uger inden kursusstart manglede jeg stadig noget ordentligt tv-udstyr. En mand, som jeg slet ikke kender og som ikke ved, at jeg mangler det, spørger, om han måske kan hjælpe. Det viser sig så, at han havde tv-udstyr til 40.000 liggende, som jeg måtte få. Det var for vildt.

Alle kristne er en kirke

Torben Søndergaard har netop fået responsen fra sine studerende på den første undervisning.
– 95% af de studerende har været positive, og mange har været vildt begejstrede og fortalt, at det er det, de har længtes efter at høre i mange år, eller syntes at det var så simpelt, at de ville igang med det samme, fortæller Torben.

Vil lære af spørgsmålene

Torbens undervisning fokuserer blandt andet på, at kirkebygningen over tiden er kommet til at tage fokus fra, at de troende hver især er Guds kirke. Han mener, at det skyldes noget af den arv, som vi har med fra den katolske kirke.
– Der er nogle katolikker med på Pionerskolen, som ikke er enige i den forståelse, forklarer Torben, som regner med at blive ved med at begrænse undervisningen til de tilmeldte lidt tid endnu.
– Så kan jeg lære af, hvilke spørgsmål undervisningen skaber. Men hvis jeg virkelig ønsker, at min undervisning skal reformere vores syn på tingene, bliver jeg med tiden nødt til at gøre det tilgængeligt, konstaterer han.
På skolen har Torben godt 300 danske elever. Resten kommer fra hele verden. Der er studerende fra alle lande i Europa, en hel del fra USA og også mennesker fra både Kina, Indien og Afrika. Den yngste studerende er 12, og den ældste er 90.

Let at gå til

– Jeg tror, at den store søgning skyldes en blanding af, hvor let det er at gå til, og at der overalt er en hunger efter en mere simpel tilgang til den kristne tro.
Selvom Torben står alene med undervisningen, er han ikke bange for at komme langt ud i vranglære.
– Jeg har aldrig haft så mange mennesker omkring mig som nu. Der er mennesker, som ser videoen, før jeg sender den ud. Og så er en jeg del af et husfællesskab, hvor vi er ligeværdige og kan sige til og fra i forhold til hinanden, slår han fast.
Desuden er han en del af det verdensomspændende netværk Simple Church.