Egypten i israelsk perspektiv – prøver at influere Vesten

Nyt fra Israel-forsideIsrael følger – som andre lande – med bekymring, hvad der sker i Egypten, men har som naboland og partner i en skrøbelig fred en særlig interesse i udviklingen.

Den israelske bekymring gælder militærstyrets mulige fald eller nedturen til en borgerkrig. Begge muligheder vil kunne få alvorlige følger for den egyptisk-israelske fredsaftale og den relative ro, den har medført i forholdet mellem de to lande over 30 år.

Israelerne ser med ængstelse på begivenhederne  i Egypten, vel vidende, at der ikke er meget, man gøre. Men Israel er ikke helt uden mulighed for at påvirke begivenhederne og har været beskæftiget med diplomatisk “lobby”-virksomhed med henblik på at prøve at overtale europæiske regeringer og USA’s regering til ikke at fordømme de seneste egyptiske militære operationer om at fjerne Muslimske Broderskabs-demonstranter fra gaderne.

 Israel har manøvreret hemmeligt via venligtsindede lande og prøvet at influere først og fremmest USA fra at fordømme de egyptiske sikkerhedsstyrker og en betegnelse af dens operationer som “en massakre”.

 Bladet “Jerusalem Post” skriver idag, at der er frygt for, at en sådan fordømmlse vil  svække det nye militærstyre i Egpten og styrke Det muulimske Broderskab til at fortsætte dets politik med

at “lege med ilden”.

 

Frygt for fald

 Israels hovedbekymring er, skriver avisen, at militærstyret – som indtil nu har nydt størstedelen af det egyptiske folks støtte – vil falde.


Artiklen fortsætter efter annoncen: En anden  bekymring er, begivenhedernes indflydelse på de eksisterende problemer i Sinai, hvor den egyptiske hær har indledt en intens kampagne mod Globalsk Jihads terror-netværk i

området. Ingen aner, hvor mange bevæbnede mænd befinder sig der – det anslås fra flere hundrede til 3000.

 De fleste af  dem er lokale, men der er også  islamiske volontører fra Yemen, Somalia, Irak og af  palestinensere fra Gaza, som er “sprunget fra” Hamas. 


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Israel har indvilget  i en stor egyptisk stationering af tropper, tanks og helikoptere i Sinai – faktisk en overtrædelse af den egyptisk-israelske fredsaftale.

 Det egyptiske militærstyre prøver nu at opnå kontrol med hele Egypten og fjerne enhver trussel mod  styrets magtgreb.

                


Artiklen fortsætter efter annoncen: