Eide: “Verden vil ikke for evigt finansiere palæstinensisk statsdannelse”

Nyt fra Israel-forside– Såvel palæstinensere som Israel må vide, at verden ikke for evigt vil finansiere en palæstinensisk statsdannelse, siger den besøgende norske udenrigsminister, Espen Barth Eide, idag i et interview med  bladet “Jerusalem Post”.

Han sagde, at hvis der ikke bliver fremskridt, vil bidragene standse.

Det er første gang, en norsk udenrigsminister har udtalt sig så utvetydigt om anvendelse af de mange millioner af norske skattekroner, som hvert år ydes til palæstinenserne i deres bestræbelser på at oprette en selvstændig stat.

–  Donorerne vil ikke meget længere fortsat betale for en palæstinensisk statsdannelse, hvis vi ikke ser en politisk horisont, sagde Eide.

Norge har formandsposten i den såkaldte “Ad hoc Liason Committee”, en international gruppe af donorlande, som om kort tid skal mødes i New York sideløbende med åbningen af FN’s generalforsamling.

Eide understregede, at det er nødvendigt, at begge sider ved, at verden ikke vil udstede en blank check. 

 

Om palæstinenserne sagde han:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er vigtigt, at de ved, at de tager fejl, hvis de tror, at de blot kan falde tilbage på velfærd i en internationalt understøttet statsbygnings-bestræbelse.

Om israelerne sagde han:

– Det er vigtigt, at man på den israelske side, hvor man lever i rimelig velvære ved tanken om  at samarbejdet med en pseudo-stat på Vestbred-området er ganske god, erkender, at dette ikke kan fortsætte til evig tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Relativ optimisme

Den norske minister sagde, at  han ikke er blåøjet optimist  med hensyn til  Mellemøst-fredsprocessen, men at han er blevet “noget opmuntret” om udsigterne til vellykkede forhandlinger efter sin ankomst til området.

Han sagde, at der er to grunde til hans relative optimisme denne gang, sammenlignet med ved  tidligere forhandlingsrunder.

Den første grund, sagde han, var, at begge sider – efter at han havde talt med dem – forstår, at dette er den sidste mulighed for en to-statsløsning. 


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis dette slår fejl, sagde han, vil der sandsynligvis ikke blive nogen ny forhandlingsrunde og “noget vil ske”. Jeg tror at vi enten bevæger os fremad eller tilbage til en meget anderledes situation.

 

Han sagde, at den anden grund til hans optimisme har at gøre med “de dramatiske begivenheder andetsteds i området, fra Egypten til Syrien, Libanon og undergangs-terroren, vi ser omkring os.

I slutningen af interviewet sagde han – hvad blot få europæiske ledere vedgår:

– Jeg tror, at palæstinenserne nu må være parat  til at gøre nogle indrømmelser, først og fremmest bidrage til en følelse af sikkerhed for det israelske folk.

 

Under sit ophold i området besøgte Eide Gaza-striben. Om dette sagde han, at de hurtige ændringer i Egypten som førte til faldet af præsident Mohame Morsi og omstyrtelsen af Det muslimske Broderskab, tydeligt havde svækket Hamas til fordel for Den palæstinensiske Myndighed (PA).

– For et år siden, sagde Eide, frygtede vi, at tyngdepunktet langsomt bevægede sig  fra Vestbredden til Gaza  – nu er det klart tilbage på Vestbredden, hvor det bør være.