– Jeg vidste, at Gud havde planer for mig

Bethany Hamillton sammen med Anna Sophia Robb, der spillede rollen som Bethany i filmen Soul Surfer.
Bethany Hamillton sammen med Anna Sophia Robb, der spillede rollen som Bethany i filmen Soul Surfer.

Bethany Hamilton vendte en tragedie til sejr og blev en kilde til inspiration for millioner.

Sidste år udkom filmen Soul Surfer om den 13-årige surfer Bethany Hamilton, der mistede sin arm i et hajangreb på Hawaii.

Historien gik hurtig verden rundt, og Bethanys tro og håndtering af sin nye livssituation høstede stor respekt og anerkendelse. Hør Bethanys egen oplevelse af den skæbnesvangre dag:
Det var den 31. oktober 2003. Vandet var roligt og bølgerne små, og selvom hun ikke vidste det endnu, var Bethany Hamiltons liv på vej til ændre sig for altid. Få sekunder senere havde en 4 meter lang tigerhaj snappet den arm, hun havde ladet flyde passivt bagud i det blå vand. Vandet omkring hende begyndte at ændre farve til en skræmmende blodrød.
– Jeg følte et stort pres og et par lynhurtige ryk. Så så jeg i chok, hvordan vandet rundt om mig blev blodrødt. På en eller anden måde bevarede jeg roen. Min venstre arm var væk næsten op til armhulen, sammen med en stort halvmåneformet bid af mit røde, hvide og blå surfbræt, husker Bethany.
Bethany er født ind i en surferfamilie på øen Kauai, Hawaii, og allerede som otteårig vandt hun sin første surferkonkurrence. Under hajangrebet mistede hun over 60 procent af sit blod, og det krævede flere operationer at få såret ved armhulen til at hele.

Hjertet tilhørte Jesus

Men Bethany mødte, hvad der kunne have været en tragisk og traumatisk prøvelse, med en stærk følelse af håb og tro.
– Da jeg var omkring fem år gammel, gav jeg mit hjerte til Jesus Kristus, og det har været et stærkt holdepunkt i mit liv. Gennem alle hårde øjeblikke, som min familie og jeg gik igennem, gav det os en følelse af enhed og udholdenhed til at komme igennem alt det vanvittige, som vi aldrig havde kunnet forberede os på.
Bethany ser troen som det fundamentale i sit liv:
– Jeg har haft en dyb kærlighed til Gud, siden jeg var en helt ung pige. Kristus er den største definition af kærlighed. Min tro på Gud er en del af, hvem jeg er, og jeg tror på, at det er vigtigt, at dele med andre hvem jeg er, og hvad jeg tror på.
For Bethany var surfing mere end en fritidsinteresse eller en profession; det var et kald. Så da hun mistede armen, var hun også tæt på at miste sin selvtillid.
– Gud havde givet mig en passion for surfing og viste mig sin kærlighed gennem surfing. Så da jeg mistede min arm, blev jeg nervøs og bange. Jeg var usikker på, om det vitterligt var dette, jeg var sat i verden for at gøre. For mig handlede det egentligt ikke om frygt for hajer, det handlede om, hvorvidt jeg kunne stå op på surfbrættet og ride på bølgen.

Gud havde planer

Allerede en måned efter hajangrebet var Bethany i vandet igen:
– Jeg kæmpede for at komme op på de første par bølger, men på den tredje bølge kom jeg op, og jeg vidste bare, at Gud havde noget planlagt for mig. Han gav mig evnen til at gøre, hvad jeg gør. Jeg vidste bare, at han er i kontrol. Når vi begynder at frygte og ikke holder blikket på Herren, kan vi blive næsten paralyseret og ikke i stand til at gøre, hvad vi burde gøre. Det er vigtigt bare at give alting til Herren og vide, at han vil hjælpe os til at overvinde, hvad end det er, vi kæmper med.
Og Bethany overvandt i den grad sine vanskelighederne. Hendes biografi nåede til biograflærredet, og den ukuelige surfer rider stadig på bølgerne som en professionel. Og det var hendes fundamentale tro, som gjorde det muligt.
– Jeg fokuserede på de ting, som var virkelig vigtige for mig på det tidspunkt – min tro på Jesus Kristus, min familie, være taknemmelig for stadig at være i live og kunne overleve sådan en traumatisk begivenhed. Gud gav mig virkelig bare en følelse af fred igennem det hele. Jeg stillede spørgsmålstegn ved ham, men mit spørgsmål var mere noget i retning af ’Hvorfor tillod du dette at ske, og hvad skal vi gøre herfra?’ Jeg dvælede ikke bare ved, hvad der var sket og havde en medynksfest.
– Når folk spørger mig, hvad min tro på Kristus betyder for mig, svarer jeg som regel med ét ord: ’Alting!’
– Det hjælper at vide, at selv når du ikke har nogen idé om, hvorfor noget er sket i dit liv, er der nogen deroppe, som har en masterplan, og som holder øje med dig. Det er en enorm lettelse at være i stand til fæstne din tillid til Gud og tage byrden af dine egne skuldre.
Fra magazinet iBelieve. Oversat og redigeret af Jakob/Lisbeth