Syrien-situationen dominerer under Obamas Sveriges-besøg

Nyt fra Israel-forsidePræsident Barack Obama er kommet til Stockholm som led i en rejse, der omfatter deltagelse i G-20 topmødet i St. Petersburg, men han har aflyst et planlagt møde med præsident Vladimir Putin på grund af meningsuoverensstemmelser.

Obama, der  blev budt velkommen til Sverige af udenrigsminister Carl Bildt, er kommet fra intensive møder i kongressen, hvor han prøver at opnå et flertal af stemmer for at kunne indlede et straffeangreb mod det syriske styre for brug af kemikalievåben mod civile.

 

Der er afsat to dage til Obamas besøg i  den svenske hovedstad, hvor situationen omkring Syrien ventes at ville blive altdominerende.

I St. Petersburg skal Obama mødes med Frankrigs præsident, Francois Hollande – USA’s vigtigste allierede under Syrien- krisen – og med andre ledere, heriblandt fra Japan og Kina.

Selvom der ikke er  planlagt noget officielt bilateralt møde mellem Obama og Putin, ventes de to præsidenter at få lejlighed til at tale sammen under G-20 topmødet, men en talsmand for Det hvide Hus siger, at der måske kan forventes en vis form for dialog mellem de to mænd.

 

Udenrigsminister Bildt siger, at “vi vil komme frem med en magtfuld reaktion over for Syrien, og at han håber, FN’s sikkerhedsråd vil gå ind for dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, modsætter sig “militære løsninger” og siger, at konflikten bør løses ved politiske og diplomatiske bestræbelser.

 

Ifølge Bildt må Syrien-krisen ikke overskygge Obamas besøg i Sverige, og at man må komme ind på økonomise anliggender.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Verden har bemærket, at vores lande har dynamiske økonomier, som klarer sig relativt godt til trods for den globale økonomiske tilstand, siger han.

Det nordiske tema kommer til udtryk ved at Obama skal have middag sammen med Danmarks, Norges og Islands statsministre og Finlands præsident.

 

“Latterliggøre”

 Den israelske klummeskriver Hagai Segal skriver idag, at Obama ikke vil få nogen æresmedalje for den måde, han behandlede Syrien-krisen på.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



 – Selv om han skulle beordre et angreb på Assad-styret, vil historikere håne Obama, skriver Segal. Han vil blive beskyldt for at have spildt  tid og energi på at oprette en unødvendig vestlig koalition. Historikerne vil skrive, at Obama i 2012 satte en rød linje for Syrien, at den blev overskredet i 2013, og at Obama gjorde alt for at afstå fra sin forpligtelse. Obamas kropssprog viste beslutsomhed, men hans handlinger afslørede svaghed..

 

Segal slutter:

– Der var ingen militær eller konstitutionel barriere, der forhindrede Obama i at udføre en sådan  mission – og vise, at  USA holder sit ord.