Royal fest af format

Af Henrik Friberg Præst i Roskilde Frikirke
Af Henrik Friberg
Præst i Roskilde Frikirke

Under den royale bryllupsfest opstod der tumult pga. en enkelt gæst. Hoffets talsmand oplyser, at vedkommende under tvang måtte forlade selskabet. Han opfyldte ikke festens dress-code. Den kortvarige krise fik dog ingen betydning for festlighederne, der fortsatte i flere dage.

Sådan kunne avisoverskriften se ud, hvis Jesus’ fortælling om kongesønnens bryllup havde været en virkelig hændelse.
Et bryllup er jo en af livets allerstørste festligheder. Det er en begivenhed, der markerer overgangen fra en livsform til en anden. I dette tilfælde er det endda en kongesøn, der skal giftes, så det vedrører alle i hele landet.
I vores familie har vi lige fejret stort bryllup. Det var vores søn, som blev gift med den skønneste pige, og vi var alle lykkelige over at være en del af den begivenhed. Min søn og svigerdatter blev en ny familie. Det fik afgørende betydning for min kone og mig, idet vores familie nu blev udvidet. Vi oplevede ikke, at vores søn forlod familien, men derimod, at vi fik en datter! Derfor var glæden stor.
Vi havde en kanon fest med mange gæster, og vi festede, til vi ikke orkede mere næste morgen – jeg glemmer det aldrig!

De gad ikke

Så jeg forstår vældig godt kongen i Jesus’ lignelse. Han var naturligvis glad! For det var en begivenhed, der fik afgørende betydning for kongehuset og for hele landet!
De indbudte fik et praj om, at festlighederne kunne begynde, maden var klar. Men de gad ikke! Kongens kærlighed til de indbudte, blev ikke gengældt – det var en ren tragedie. Derfor blev han naturligvis både vred og ked af det.
Jesus vil fortælle os, at vi er inviteret med til en virkelig stor begivenhed. Himmel og jord forenes i Kristus! Det betyder, at du og jeg er inviteret med til festen, selvom vi måske er helt ude, hvor vejene ender – dvs. langt fra Gud. Det er så op til os, hvordan vi vil reagere. Vi kan ignorere og være ligeglade, men vi kan også ændre vores livsfokus, så vi prioriter Guds fest – og deltager i den og tager for os af retterne.
Det er en livs-fest, hvor vi fejrer, at det uforenelige er blevet forenet; at mennesker har fået fælles skæbne og fremtid med Kristus! Og det er ikke en ringe skæbne: I troen på Kristus tilskikker Gud den almægtige os en lykke, som hverken sygdom eller død kan krænke… vi må selvfølgelig sige ja til invitationen!

Krise

Under festen fik kongen øje på en mand, som ikke opfyldte den givne dresscode. En dresscode er en påklædnings-standard, han var ikke iført festtøj. Med festtøj viser man engageret deltagelse, uden festtøj signalerer man ligegyldighed.
Heldigvis fik kongen straks denne party-killer sat ud af spillet, så han ikke ødelage festen.

Come on, let’s party

Den gode nyhed for os er, at Guds fest ikke vil blive ødelagt af en party-killer. Gud tager hånd om dette problem, det er ikke noget, vi skal gøre.
Derfor kan vi i fuld tillid til Guds retfærdighed feste med de festende. Vores påklædning skal ikke være kjole og hvidt og sideskilning. Nej, vi kan deltage i Guds fest ved at iklæde os generøsitet, fordi Gud er generøs. Vi kan iklæde os væksten, som Gud giver. Vi kan iklæde os Guds heling, for sand heling hører himlen til.
Det er en vigtig og betydningsfuld fest, vi er inviteret med til.

Come on, let’s party!

Mat. 22:1-14

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk

Historien om kongesønnens bryllupsfest
1Jesus fortsatte med endnu en historie om Guds rige:
2»Der var engang en konge, som skulle holde bryllup for sin søn. 3Da alt var klar til festen, sendte han sine tjenere ud for at lade de indbudte vide, at det nu var tid at komme. Men de ville ikke komme.
4Så sendte kongen flere tjenere ud for at sige: ‘Hør nu her! Alt er parat! Mine okser og mit fedekvæg er slagtet. Skynd jer at komme til bryllupsfesten!’ 5Men de indbudte var ligeglade. En havde travlt med arbejdet på sin gård, en anden med sin forretning. 6Andre greb fat i kongens sendebud, mishandlede dem og slog dem ihjel. 7Da blev kongen vred. Han sendte sine soldater af sted, og morderne blev udryddet og deres by brændt. 8Derefter sagde han til sine tjenere: ‘Alt er klar til fest, men de indbudte gæster var ikke værdige til at komme med til festen. 9Gå derfor i stedet ud ved vejkrydsene og indbyd alle dem, der kommer forbi.’ 10Tjenerne gik af sted og hentede alle dem, de kunne finde – gode og onde imellem hinanden. På den måde blev festsalen fyldt med gæster.
11Da kongen trådte ind for at hilse på gæsterne, lagde han mærke til en, der ikke havde taget den udleverede bryllupsklædning på. 12‘Hør, min ven,’ sagde kongen, ‘hvordan er du kommet herind uden bryllupsklædning?’ Der var intet svar.
13Så sagde kongen til sine tjenere: ‘Bind hænder og fødder på ham og smid ham ud af bryllupssalen.’
Derude i mørket er der gråd og stor fortvivlelse, 14for de indbudte er mange, men de udvalgte er få.«


Artiklen fortsætter efter annoncen: