Kronprins Frederik tog kegler under sit Israel-besøg

Danmarks fremtidige konge, kronprins Frederik, har været i Israel på et 1-dags  besøg, der nok var ultrakort, men så godt planlagt, at det var nok til en hel uge, klemt ind i et døgn. Han tog store kegler hos israelere og herboende danskere og dansk-fødte. 

 

Han var kommet hertil for at være æresgæst igår  ved en galakoncert i Jerusalem Teatret til minde om 70 året for redningen af de danske jøder til Sverige i oktober 1943 under den tyske besætttelse af Danmark.

 

På holocaust-museet 

Hans dag i Jerusalem begyndte med et besøg på YadVashem mindeinstituionen for de dræbte jøder under nazismen, og her så han bl.a. et træ til minde om sin oldefar, Christian X, og den lille danske robåd ved navn “HD”  (“Holger Danske”), der blev brugt af den danske modstandsbevægelse til at skaffe danske jøder, sabotører og allierede piloter skudt ned over Danmark frelst til Sverige.

 

Om eftermiddagen besøgte Frederik præsident Shimon Peres i dennes residen, og så kom dagens clou, den store koncert til minde om redningen. Der var fuldt hus. Danskere og dansk-interesserede fra hele Israel var stævnet til Jerusalem for at overvære koncerten og se Danmarks fremtidige regent.

Frederik, der var ledsaget af undervismingsminister Christine Antorini, ankom omgivet af danske og israelske sikkerhedfolk, og så begyndte arrangementet, først med nationalsangene. Normalt spilles nationalsangen “Der er et yndigt land”, men i anledning af et besøg fra kongehuset blev


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Kong Christian stod ved etc.” afspillet. Det var interessant at iagttage, at så mange danskere, hvoraf mange har været  bosat over 50 år i Israel, stadig kunne teksten til kongesangen.

Jerusalem Symfoniorkestret, dirigeret af Frederic Chaslin, gav  en fornem koncert, indledningsvis med Carl Nielsens “Helios Ouverture” og afsluttende md Berlioz’ “Symphonie Fantatastique”.

Under hele koncerten sad kronprinsen højt oppe i salen, måske fordi han derfra bedre kunnne se hele orkestret i aktion.


Artiklen fortsætter efter annoncen:                     

Inden koncerten var der taler af kronprins Frederik, knessetformand Yoel Edelstein, og der blev oplæst en hilsen fra Peres, som bl.a. sagde, at Israels folk og jøder verden over er taknemmelige  over for det danske folk for at have gjort verden til et bedre sted under så barske omstændigheder. Kronprins Frederik talte bevæget som sit besøg iYad Vashem, og hvad han følte, da han så træet til minde om sin oldefar, Christian X, og den lille danske båd – det eneste konkrete eksempel  i mindeinstitutionen for redning fra nazisterne.

 

Kongelig jernmand

Kronprins Frederik har gjort sig bemærket som all-round sportsmand, ikke mindst som sejler, og til hans ære blev der dagen inden hans ankomst afholdt en regatta, da en flotilla af mindre skibe sejlede fra Tel Aviv havn til Jaffa havn og tilbage igen som en hyldest til danskere, der havde reddet jøder.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Mange her ved også, at Frederik nok er verdens eneste kongelige person, der har opnået en fremtrædende plads i “Ironman”-konkurrencen. Ved en sådan i København for nogen tid siden opnåede Frederik en flot placering i følgende tre discipliner: maratonløb, svømning og cykling (180 km) i hurtig rækkefølge. Blot det at deltage i disse konkurrencer er en flot sportspræstation, men Frederik blev altså fornemt placeret.

 

Optakten til kronsprinsbesøget kunne have været kontroversiel, idet der i den danske avis Politiken for få dage siden havde været en stor artikel, der beskyldte Israel for systematisk at overtræde palæstinenseres  menneskerettigheder og erklærede, at et moderne kongehus ikke kan leve og agere i et værdivakuum – så mister det fuldstændigt sin berettigelse.

 

Artiklen opfordrer kronprinsen og repræsentanten for den danske regering, undervisningsminister Antorini, til at “blive hjemme” hvis de ikke vil tale for håndhævelsen af pricipper i dagens Israel

– Kronprinsens deltagelse bliver politisk, hvis han ignorerer den kontekst, han indgår i – at være tavs er at blåstemple besættelsmagten, hedder det videre i artiklen, der ikke har noget positivt om Israel, men former sig som et langt angreb på staten.

 

Hverken Frederik eller undervisingsministeren har reageret på denne opfordring, i sidste øjeblik, på at blive hjemme, hvis de ikke vil udtale sig nærmere.

 

Melchiors hilsen

Israel-situationen betragtes mere nuanceret af den dansk-fødte rabbiner Michael Melchior, tidl. overrabbiner i Norge og nu en israelsk politiker, kendt for sine liberale synspunkter, der i en opinionsartikel i “Ha’aretz” har skrevet om det danske kronprinsbesøg.

 

– Nok var okkupationen  af Danmark mindre barsk end i de fleste tysk-besatte lande i Europa – skriver Melchior – men  det mindsker ikke betydningen af det danske folks spontane reaktion ved at stå ved de danske jøders side. Det tyske okkupanter var slået af, var, at jøder i Danmark blev opfattet som en del af det danske samfund – ikke som et problem, man måtte slippe af med. Den kongelige familie i Danmark var beslutsom over for jøderne – redningen af dem kom nedefra, fra hele det danske samfund. Det er en historie om valget mellem godt og ondt, mellem liv og død. Den bringer håb til menneskeheden. Så vi byder et kongeligt velkommen til prinsen af Danmark, som det tilkommer ham.