54 knesset-medlemmer besøgte Auschwitz

Den største knesset-delegation, der nogensinde har besøgt Polen – 54 israelske politikere – besøgte igår Auschwitz koncentrationslejren på den internationale holocaust mindedag, 69 år efter at de allierede havde befriet de overlevende fra dødslejren.

Det var bidende koldt, minus 14 grader, da den store gruppe samledes til en mindehøjtidelighed, hvori også deltog et kontingent knesset-vagtsoldater.

Også et antal polske politikere overværede ceremonien. Ialt 170 israelere var taget til Auschwitz for at deltage i højtideligheden.

Koalitionsformand Yariv Levin (Likud-partiet) sagde:
– Vi står ved indgangen til helvede på jorden.

Den anden delegationsleder, arbejderpartiets formand, Isaac Herzog,sagde:
– Dette besøg symboliserer Israels absolutte forpligtelse til at forsvare hele det jødiske folk.Jeg lukker mine øjne et øjeblik og marcherer med jer, fædre og sønner, mødreog døtre. Ligesom I vidste jeg ikke, hvor jeg skulle hen. I horisonten var der sort røg, skrig fra alle sider på yiddish, tysk og polsk. Jeg så kønne børn, som kendte til krig og terror, en menneskeflod. Hvor ville jeg dog ønske at komme over Auschwitz-syndromet og sætte uret tilbage. Men Auschwitz er her. Det vil altid være et sort hul som truer med at svælge menneskelig og jødisk historie.

Likud-politikerenTzahi Hanegbi, der var på sit første besøg til Polen, sagde, at han følte voldsom vrede og sorg og håbløshed ved de grusomheder, som det er umuligt at fatte. Han tilføjede:
– Men mest af alt er jeg enormt stolt over at tilhøre det jødiske folk, som opdrev den yderste styrke for at udfri sig fra ødelæggelsens flammer og genoprette deres suverænitet i deres gamle hjemland.

Tidligere knessetformand Reuven Rivlin sagde, at holocaust er en påmindelse til verden og til jøderne om, at uden en stat vil jøder ikke overleve som et folk.
Efter en rundtur i lejren besøgte gruppen den nærliggende Birkenau koncentrationslejr, hvor der også blev afholdt en mindehøjtidelighed.

Ved hjemrejsen fra Krakow lufthavn opstod et større problem for halvdelen af den israelske delegation, idet en brændstof-lækage i deres fly forhindrede deres afrejse, indtil der kunne indsættes et nyt fly.
Delegationen var fløjet til Krakow i to fly, af sikkerhedshensyn.


Artiklen fortsætter efter annoncen: