’Grill en kristen’

Fra venstre er det Dagmar, Marius, Mette og Filip. De tager frivilligt ud i landet for at møde skeptiske og nysgerrige unge, som de kan fortælle og diskutere deres tro med.
Fra venstre er det Dagmar, Marius, Mette og Filip. De tager frivilligt ud i landet for at møde skeptiske og nysgerrige unge, som de kan fortælle og diskutere deres tro med.

Elever fra KFS’ Ledertræningscenter, LTC, tager rundt på uddannelsessteder for at svare på spørgsmål om den kristne tro. De regner med, at de kan bruge oplevelserne resten af deres liv.

I den lille by Ødsted ligger en lille højskole med en lille gruppe elever. Men det er langt fra små ting, de beskæftiger sig med. Det er Kristeligt Forbund for Studerendes (KFS) Ledertræningscenter, i daglig tale blot LTC.

Alle eleverne var i starten af december på semestrets sidste teamperiode. En teamperiode betyder, at eleverne tager ud til henholdsvis den nordlige, sydlige og østlige del af Danmark for at støtte lokale kristne og tale med gymnasieelever om Jesus.

Grill-en-kristen

Dagmar Wagner Olsen, Mette Valentin Kofoed, Filip Munch Bak og Marius Weber Jørgensen udgør det team, der dækker området øst for Storebælt.
Her havde de blandt andet arrangeret et såkaldt ”grill-en-kristen-arrangement” på Nykøbing Katedralskole, hvor Filip sammen med den lokale KFS-medarbejder Lisa Rom Boye svarede på spørgsmål fra de fremmødte.
– Det var på skolen, og det er jo meget fint i forhold til, at folk ikke skal så langt. Der kom bare en masse spørgsmål, og så prøvede vi på bedste måde at svare på dem, fortæller Filip.
Lisa begyndte med en introduktion af KFS, og hvad de tror på, hvorefter der blev åbnet op for spørgsmål fra de ti fremmødte.
– Det var spændende og godt. Det var nogle gode spørgsmål, og de var meget interagerende. Man kunne selv stille spørgsmål tilbage om, hvad de selv tænkte om det, de spurgte mig om, fortæller Filip, og Marius supplerer:
– Noget af det fede ved grill-en-kristen er, at dem, der kommer, er folk, der viser interesse i forvejen. Så bliver det nemmere at have den dialog. I religionstimerne er folk halvejs tvunget til at stille spørgsmål, og nogle gør det måske bare for karakterens skyld. Til grill-en-kristen er det dem, der gider at bruge deres fritid på det, så det er lidt en anden ramme end religionstimer.

Undervisning i religion

Religionstimer er en anden af teamperiodens opgaver. Eleverne fra LTC har forberedt undervisning ud fra en bibeltekst, hvor de præsenterer den kristne tro. Disse religionstimer er blevet meget efterspurgt af gymnasielærere. De ser det som en mulighed for få ansigter på den del af faget, der omhandler kristendommen.
Dagmar havde en enkelt religionstime i løbet af den uge, denne teamperiode varede.
Hun beskriver, at det nogle gange kan være svært at formidle hele kristendommens budskab gennem en enkelt undervisningstime, fordi mange elever sidder med et helt andet verdenssyn. De lægger ikke meget betydning i, at Jesus døde for deres skyld.
– Hvordan får jeg fortalt det her på en måde, som kommer til at fange dem? Det ved jeg ikke helt lige, hvordan man gør. Det håber jeg egentlig, at Gud styrer, siger hun.
Men Dagmar understreger samtidigt, at det er fedt, og at hun selv lærer meget af at holde timer.
Det bekræfter Mette:
– Jeg synes, at det, at man bliver stillet over for nogle kritiske spørgsmål, bare udfordrer ens tro personligt. Jeg synes så også, at det giver meget til mig selv. Det er ikke kun et svar, jeg giver til dem, der spørger, men det er også et svar til mig selv. Det er med til at få mine øjne op for, hvem Gud er, og hvad han står for.

Læring for livet

Denne læring understøttes af kombinationen af undervisning og teamperioder, mener Marius, og det var en af grundene til, at han valgte LTC.
– Jeg synes, det er enormt fedt med den vekselvirkning mellem at lære noget og prøve det af. At finde ud af, at det holdt, men at der lige var noget, jeg ikke havde helt styr på.
– Og så hjem igen og finde ud af det og lære noget nyt. Vi havde en ret lang pause mellem første og anden gang, vi var afsted, og jeg kunne tydeligt mærke, at jeg havde lært meget mere, og at jeg følte mig meget bedre rustet til at møde de udfordringer, vi stod i.
Filip regner med at opholdet på Ledertræningscentret kommer til at få betydning lang tid efter opholdet.
– Jeg er jo ikke kun her på LTC for det her år, men det er noget for livet. Med det mener jeg, at det, jeg har lært her, og det man kan lære her på LTC, er at vidne om Jesus og opbygge kristne fællesskaber og opmuntre hinanden. Så det er meget trosopbyggende på alle punkter. Nu må vi jo se, hvor meget glæde jeg får af det i resten af mit liv, griner Filip.
Henrik