Hvad er discipelskab?

Lad os se nærmere på det, vi i dag almindeligvis forstår ved discipelskab. En af mine venner gav mig for nylig et program fra en stor og blomstrende kirke et sted i Midtvesten. Programmet er lidt af et skoleeksempel på, hvad discipelskab efterhånden er blevet til.

Første punkt på dagsordenen er at blive medlem af netop denne kirke. Derefter opfordres man til at tage et kursus i den rette lære. Man skal ”trofast” gå i kirke søndag formiddag og deltage i en bibelkreds eller cellegruppe. Derefter skal man gennemføre et særligt kursus om åndelig vækst. Og et kursus i evangelisation. Man skal hele tiden spejde efter muligheder for at vidne. Fortsæt med et kursus i økonomi, et om ægteskabet og endnu et om at være forældre (forudsat selvfølgelig, at du er gift og har børn). Fortsæt med et kursus i ledelse, et kursus i fortolkning, et kursus om nådegaver og endnu et om sjælesorg.Deltag i evangeliserende fremstød. Bær generelt en stor del af ”byrden” ved kirkens lokale arbejde.
Nu sidder du måske og tænker: Det kan han vel ikke have noget imod? De fleste kirker søger jo på den ene eller den anden måde at få deres medlemmer til at gøre alt dette. Der er da heller ingen tvivl om, at mennesker ofte får et stort udbytte af den slags.
Men det enestående ved kristendommen er, at den kan lære dig at vandre med Gud. Den chance forspilder vi, hvis vi fører folk gennem et program for discipelskab, hvor vi lærer dem en lang række kristne principper, men overser det allervigtigste; selve det, vi alle er skabt til: et nært fællesskab med Gud.
Vi må ikke glemme den foruroligende besked, Jesus gav alle dem, der gjorde alt det ,rigtige’: ”Da vil jeg sige dem, som det er: Jeg har aldrig kendt jer ”(Matt 7,23). At kende Gud. Det er, hvad det hele går ud på.
Der er alt for mange overraskelser, gråzoner og undtagelser fra reglerne. Livet er hårdt på arbejdet – er det på tide at gøre noget ved det?
Hvad kalder Gud dig til at gøre med dit liv? Livet er hårdt derhjemme – er det bare en fase, din søn skal igennem, eller er der grund til alvorlig bekymring? Du kan ikke kæmpe dig ud af depressionen – er det noget, medicin kan klare, eller er der noget mørkere på spil? Hvad vil fremtiden bringe – og hvordan skal du reagere?
Kun ved at vandre med Gud kan vi håbe at finde den vej, der fører til livet. Det er, hvad det vil sige at være discipel. Er det ikke en discipels opgave at følge Kristus? Så lad os dog prøve at gøre det. Vi skal ikke følge ideer. Vi skal ikke følge principper. Vi skal følge ham.