IPSICC

Yoga rimer på beskeden kritik

Selv børnehavebørn kan dyrke yoga. Men er det i overensstemmelse med kristendommen? spørger en teolog. 8Modelfoto)
Selv børnehavebørn kan dyrke yoga. Men er det i overensstemmelse med kristendommen? spørger en teolog. 8Modelfoto)

En fysioterapeut vil introducere yoga for børnehavebørn i Kolding Kommune. Men er yoga altid en neutral afspændingsøvelse, en slags gymnastik? Eller kan der følge et bestemt verdensbillede med i pakken? En teolog ser kritisk på fænomenet.

I de senere år er mindfull-ness og yoga blevet almindelige teknikker blandt danskere. Senest tilbyder nu også Kolding Kommune ”børneyoga”. Men hvad udsætter vi børnene for?

– Det minder meget om mindfuldness, som er noget med udgangspunkt i indisk filosofi, hvor man lærer bedre at kunne mærke sin krop. Det er også styrkende i forhold til at opbygge sine muskler, fortæller Anni Lindeskov, fysioterapeut ved PPR i Kolding Kommune.

Gavner koncentration

Om baggrunden for at indføre ’børneyoga’ i fem af Koldings børnehaver siger Anni Lindeskov:
– Vi har i de senere år oplevet en stigning i antallet af børn, der har vanskeligt ved at koncentrere sig. Vi oplever også, for eksempel, at børnene får nemmere ved at sove efter at have dyrket yoga.
Institutionerne er blevet større, og børn får generelt mange flere stimuli både til øjne og ører. De skal også tidligt lære at multitaske, og det er der nogle børn, som har vanskeligt ved at takle.
Derfor har vi i Kolding Kommune, hvor jeg er initiativtager, indført den såkaldte børneyoga.

Uden spirituelt indhold?

– Jeg har selv en baggrund som yogalærer og lægger vægt på, at øvelserne for børn ikke har et spirituelt indhold, selvom visse former for yoga har dette element, understreger Anni Lindeskov.
Men ikke alle er enige i, at yoga udelukkende er en fysisk øvelse. Jørn Henrik Olsen som er fakultetsleder på Menighedsfakultetet i Aarhus, siger:
– Der er lavet en undersøgelse, der peger på, at kun 2-3 procent ser yoga eller mindfulness som problematisk. Mange tænker, at det er ren og skær teknik og forholder sig ikke til det religiøse.
Vi kan godt (som højrefløjsfolk, klassisk kristne, red.) mene, at det er en overfladisk betragtning, men vi bliver også nødt til at tage folk alvorligt.
I yoga er der en tvetydighed, og i vores tidsalder kan vi nemt gøre ting relative.
På den måde kan man få nærmest alle ting til at blive eller lyde uskyldige. Når yoga bliver en form for at komme fri fra sin krop, mener jeg, vi er i modstrid med kristendommen.

Et andet verdensbillede
Jørn Henrik Olsen er skeptisk overfor den holdning, at yoga kun er noget neutralt.
Jørn Henrik Olsen er skeptisk overfor den holdning, at yoga kun er noget neutralt.

– Yoga er en anden form for tænkning. Ånd, sjæl og krop hænger sammen ifølge kristendommen.
– Når vi laver om på det, står vi i fare for at ændre opfattelse af begreber som smerte og lidelse. Yoga bliver på den måde en slags gnosticisme, siger Jørn Henrik Olsen.

Vigtigt at være kritisk

Han mener, at det er vigtigt, at stille de kritiske spørgsmål.
– Hvorfor er det så vigtigt, at kalde det yoga? Hvorfor kan det ikke bare hedde ”afspænding”?
I dagens Danmark er der jo mange, der har susende travlt. Det er naturligt, at denne gruppe gerne vil slappe af, men hvorfor ikke spørge, om der er andre måder at slappe af på?
Jeg er sikker på, at mange, der anvender yoga, rigtig gerne vil hjælpe deres medmennesker. Men husker de også at være kritiske i forhold til, at yoga kan pålægge mennesker en bestemt forståelse af livet?
Jeg synes, at det burde være muligt at komme i dialog netop omkring denne side, også fordi mange, nok flertallet, i dag ukritisk bruger mindfuldness, som også er i familie med yoga.
Selvom man kalder det børneyoga, så må man altså være klar over, at der går en hårfin grænse, før det inkluderer noget religiøst.

Intet videnskabeligt belæg

Anni Lindskov anerkender, at der er religiøst element i yoga, men vil afvise, at det bliver brugt i børneyogaen.
Hun fortæller, at der kun er få af forældrene, der har sagt, at de ikke vil bruge dette tilbud til deres børn. Så vidt hun ved, findes der ikke videnskabelige undersøgelser, der giver belæg for yogas fortrin.
– Vi bygger vores tilbud om yoga på de erfaringer, vi har indhøstet, hvor vi kan se, at børnene bliver mere rolige, fastslår Anni Lindskov.