Patriarkerne havde kameler – men de var ikke husdyr i Israel

En professor i teologi og hebraisk fra Illinois afviser israelske arkæologers påstand om, at der ikke fandtes kameler i Israel på patriarkernes tid.
– De her arkæologer siger, at det står i 1. Mosebog, at Abraham havde kameler. Derfra konkluderer de, at Bibelen siger, at kameler var meget udbredte i Palæstina på den tid, og det er der ingen arkæologiske beviser for, siger Dr. Andrew Steinmann fra Concordia University-Chicago. Bibelens beskrivelser er meget præcise, tilføjer han.
Arkæologerne Erez-Ben-Yosef og Lidar Sapir-Hen fra Tel Aviv Universitet hævdede for nogle uger siden, at kamelen ikke var brugt som husdyr før i slutningen af det 10. århundrede f.Kr. De betegner omtalen af kamler i 1. Mosebog som en anakroninsme og et tegn på, at bibel-teksten blev samlet længe efter de begivenheder, der beskrives.
Steinman indrømmer, at der ikke er arkæologiske tegn på, at der fandtes kameler i Israel på fx. Abrahams tid. Men det, Bibelen i virkeligheden siger, er, at Abraham, der kom fra Mesopotamien og fx. ismaelitterne og andre grupper fra Den arabiske Ørken havde kameler.
Bodil