Israels flåde border iransk våbenskib 1500 km fra Israel

I en af den israelske flådes største bravada-aktioner har israelske commandosoldater bordet et iransk våbenskib og beordret det til Eilat.

Aktionen, der fandt sted tirsdag aften, var i farvandet nær Sudan og Eritrea. Israelske efterretningsfolk var kommet på sporet af et iransk skib, “Klos C”, der sejlede under Panamas flag og medbragte avancerede raketter med en rækkevidde af 200 km, d.v.s. at de ville kunne nå fra deres bestemmelsessted, Gaza-striben, til Tel Aviv.

Israelske elitetropper fra flådens “Shayetet 13”-enhed bordede fartøjet, der havde 17 besætningsmedlemmer af forskellige nationaliteter. De forhøres nu om deres involvering i våbensmugleri, og forhøret af dem ventes fortsat, når skibet anløber Eilat.

Blandt våbnene er den iransk-fremstillede “302m”-raket,der ramte Haifa i 2006 under Den Anden Libanon-krig.

Ifølge en israelsk militær talsmand stammer våbnene fra Syrien, hvor Iran vides at have store arsenaler. Raketterne blev fløjet fra Syrien til Iran, hvor de blev lastet på skibet, som afsejlede til Irak med våbnene skjult i cementkasser.

Fra den irakiske havn Umm Qasr sejlede det ind i Rødhavet, med kurs mod Sudan.

Skibets sejlads blev nøje fulgt af det israelske militær.

Raketterne var bestemt for terrorgrupper i Gaza, siger talsmanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Operationen blev udført under overvågelse af den israelske forsvarschef, general Benny Gantz, og forsvarsminister Moshe Ya’alon, der begge var tilstede i et militært kommandocenter.