Endlösung – med modsat fortegn

s15_bnLøsningenEn mulig løsning på konflikten mellem jøder og palæstinensere præsenteres i ny roman.

Løsningen er en kriminalpolitisk roman af Mark Hill, en debutroman, der fænger. Den har rigtigt mange facetter.

Romanen kunne også have heddet ”Die Endlösung med modsat fortegn”. Det er en roman omkring den politiske situation i Israel efter, at fredsprocessen har slået fejl så mange gange. To højtstående mænd i efterretningstjenesten og hæren har sammen fundet løsningen, den endelige løsning på konflikten mellem jøder og palæstinensere. Planlægningen har taget tre år, og planerne blev holdt hemmelige. Ved et kup fjernede man alle palæstinensere fra området og placerede dem i ørkenen i Afrika. De blev ikke slået ihjel, men fjernet, og i deres forretninger blev de erstattet af jøder, der kan tale arabisk. En amerikansk journalist kommer dem på tværs og får sat premierministeren ind i sagen, og palæstinenserne bliver ført hjem igen. Men for nogle kunne dette have været løsningen.
Historien bliver af en af bogens personer betegnet som en fantasifuld, men måske ikke helt usandsynlig historie. Sådan oplevede jeg det også, men glædede mig alligevel over, at operationen blev standset og ført tilbage.
Men det er også en roman om to volontører, mosteren og hendes niece, om en stædig, amerikansk journalist, om kærlighed, kærlighed mellem to unge, men også kærlighed mellem Gud og mennesker, og så er det en roman med en masse facts omkring Israel og landets situation. Forfatteren viser, at han har en stor viden om de reelle facts i nutidshistorien.
King of Kings, den karismatiske menighed i Jerusalem er på mange måder centrum i romanen.
Forfatteren har B.A. i Bibel og teologi og diplom i Rytmisk musik og bevægelse og er lærer på Pinsevækkelsens højskole i Mariager. Han har selv været volontør ved King of Kings i Jerusalem og arbejdede som ungdomspræst i menigheden 1994-95, og meget i bogen er selvoplevet, men selve plottet opdigtet, og det er nogle af personerne også. Men præsten fra Gilo genkender jeg da.
Romanen er godt fortalt uden at kunne betegnes som fremragende litteratur, men den er bestemt anbefalelsesværdig.

Mark Hill: Løsningen
179 sider • 150 kr.
Forlaget CSundgaard