Tro og sygepleje kan hænge sammen

Grete Schärfe
Grete Schärfe

Dansk Kristelig Sygeplejeforening samles på fredag til temadag. Formand Grete Schärfe ser frem til en dag med en forening, som har ændret hendes egen holdning til sygepleje.

Mødet med mennesker i krise og stigende krav om effektivitet stiller større og større krav til sundhedspersonale. Dansk Kristelig Sygeplejeforening (DKS) arbejder for at styrke ansatte i sundhedssektoren og sætte fokus på de kristne værdier.

På fredag samler DKS omkring 130 fra sundhedssektoren til en temadag på Diakonhøjskolen med fokus på bl.a. bløde værdier og disses vanskelige vilkår anno 2014. Underviser på temadagen er den norske sygeplejerske og professor emeritus Kari Martinsen. Som forfatter til obligatoriske bøger på sygeplejeskolen tiltrækker hun mange deltagere, hvoraf ca. halvdelen er nye i DKS-regi.

Sygeplejeske og kristen

Bestyrelsesformand og sygeplejerske Grete Schärfe har været beskæftiget med åndelig omsorg i over 40 år og har været med i DKS siden 1973. Hun ser frem til en dag med mulighed for at skabe nye relationer og formidle DKS’s værdier.
– Sygeplejepersonale arbejder under stort pres, og vi vil gerne give de trængte sundhedsarbejdere en pause fra arbejdspresset og en god oplevelse, fortæller Grete Schärfe.
– DKS har ændret hele min holding til sygepleje. For mig har det betydet, at tro og sygepleje ikke er to fragmenterede størrelser, men at troen kan være en integreret del af sygeplejen på en naturlig og faglig måde. En kristen sygeplejerske har en kæmpe ressource i troen, ikke kun når det gælder åndelig omsorg for en patient, men også når man selv føler sig utilstrækkelig. Som kristen har man et sted at gå hen med sine tanker og kvaler, og man kan opleve trøst og Guds nærvær. At tro og sygepleje kan hænge sammen – det er det, vi gerne vil formidle, siger Grete Schärfe.
DKS kan i år se tilbage på 56 år i Danmark, og foreningen var banebrydende, da den for år tilbage satte fokus på åndelig omsorg i sygeplejen. I dag forskes der på ph.d.-niveau i åndelig omsorg flere steder i verden.