Fejde mellem Abbas og Dahlan medfører krise hos palæstinenserne

En længe ulmende fejde mellem den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og hans udfordrer, Mohammed Dahlan, er brudt ud i lys lue og har medført en krise om ledelsen af Fatah-bevægelsen på Vestbred-området.

Abbas har beskyldt sin ærkefjende Dahlan, der er i eksil, for bedrageri, korruption, for at “sælge” palæstinensernes nationale interesser til udenlandske magter og for at have spillet en rolle i den palæstinensiske leder Yasser Arafats mystiske død i 2004. Han fremsatte beskyldningerne på et møde i Fatah for lukkede døre, men hans tale er nu offentliggjort. Den var signal til, at kampen mellem den 79-årige Abbas og den 52-årige Dahlan er begyndt for alvor. Dahlan har besvaret Abbas’ beskyldninger ved på sin Facebook-side at skrive, at Abbas. tale var “fuld af løgne og bedrag”.

Abbas forviste Dahlan i 2010 efter at denne angiveligt havde betegnet Abbas som svag og kritiseret Abbas’ to sønner. Siden har Dahlan taget ophold skiftevis i Egypten og De forenede arabiske Emirater. Han har sagt, at han ikke er ude efter si stilling, år Abbas træder tilbage, men han har slået til lyd for nye valg og en “hovedoperation” af Fatah. Abbas blev valgt i 2005, men forblev længere i embedet udover fem års perioden som følge af splittelsen mellem Fatah og den militante islamiske Hamas-bevægelse, der overtog magten i Gaza fra Abbas i 2007 og forhindrede nyvalg. Abbas har ikke udpeget en efterfølger og heller ikke udtalt sig om en sådan.

Dahlans sidste ord i fejden mod Abbas er, at han vil “afsløre alle løgne, særligt de der angår attentatet mod Arafat”. Kampen om hvem der skal efterfølge Abbas nærmer sig kogepunktet.

Richard Oestermann