Pavebesøget gennemføres trods strejke i Udenrigsministeriet

Pave Francis planlagte besøg i Israel, der har været tvivl om på grund af en strejke i det israelske udenrigsministerium, ventes gennemført trods strejken.

Pavens besøg, som skal omfatte hans pilgrimsfærd til Jordan i slutningen af maj og derefter et besøg i de palestnensiske områder og Israel, ventes – ifølge den romersk-katolske kirkes ærkebiskop, Foud Twal – at ville finde sted som planlagt, selv hvis den israelske strejke fortsætter.
– Hvis strejken varer i to måneder, tror jeg ikke, vi kan gennemføre rejsen til Israel, men en meget kortere strejke vil give tilstækkelig tid til at muliggøre et sådant besøg, siger Twal.

Repræsentanter for den romersk-katolske kirke fortsættter med deres forberedelser ud fra den antagelse, at besøget vil finde sted. Paven ventes at ville ankomme til Jerusalem fra 25. maj og besøge jødernes helligste sted, Vestmuren (tidl. græde- eller klagemuren), næste morgen. Twal udtaler, at det israelske statsministerium og udenrigsministeriet har afgivet forsikring om, at strejken ikke vil berøre besøget.

Møde med græsk-katolsk patriark

Ifølge Vatikanet og patriarkatet i Jerusalem er et af de vigtigste formål med pavens rejse til Det hellige Land et planlagt møde med den græsk-katolske patriark, Bartholomæus I. Et sådant møde vil være 50 år efter den historiske sammenkomst mellem Pave Paul VI og den græske-katolske leder, Athenagoras.

Under opholdet i Israel ventes pave Francis at ville mødes med præsident Shimon Peres, statsminister Benyamin Netanyahu og Israels to overrabbinere, David Lau og Yitzhak Yosef. I Jordan skal paven mødes med kong Abdullah II og dronning Rania, give en messe og tale i Ammans store internationale stadion, samt besøge døbestederne ved Jordanfloden. Paven skal tillige mødes med flygtninge fra borgerkrigen i Syrien og besøge de palestinensiske flygtningelejre Dehaishe. Aida og Bet Jibrin. Ifølge en højtstående kilde i den romersk-katolske kirke i Jerusalem, er paven dybt bekymret over volden og tab af mennneskeliv i Syrien og prøver at aktivere international hjælp.

Richard Oestermann