Anderledes salmer

s15_usSom den gyldne solMed udgangspunkt i de danske salmedigtere Kingo, Brorson, Grundtvig og Ingemann har trioen Iver Kleive, Poul Dissing og Knut Reiersrud produceret en cd. Musik og tekst er fortolket på nye måder.

Poul Dissing træder tydelig frem med sin specielle røst, og sammen med et fabelagtigt guitarspil og orgelbrus, lyder tonerne til de gammelkendte salmer i skøn samklang. Hvis man altså kan lide genren, der tenderer i retning af jazz og blues.
Cd’en er sammensat af 12 salmer lige fra ”Kærlighed er lysets kilde”, ”Hil dig, frelser og forsoner” og så over i de traditionelt mere ”julede” salmer som ”Dejlig er jorden” og ”Glade jul”. Morgensalmen ”I østen stiger solen op” er også med.
Ved at genhøre de gamle salmer i ny og anderledes fortolkning kommer teksterne til at stå stærkt rammet ind i en utraditionel musikalsk ramme. Helhedsindtrykket er kontrastfyldt og levende, ikke tungt men snarere med et dynamisk samtidspræget udtryk. Tilpas moderne uden at dybden og uden at budskabet tages ud af teksterne. Det er på ingen måde en højtidsstemt oplevelse at lægge øre til.
Der er teksthæfte med i cd-omslaget, som er dekoreret med Kingos røde og gyldne messehagel. Dette symboliserer, at Kingo med sin salmedigtning lagde fundamentet for de tre øvrige digtere.
Hvem målgruppen for denne cd er, afhænger vist snarere af stil end af alder. Er man til Poul Dissing og ikke går af vejen for nye måder at udtrykke sig på i salmernes verden, så er det oplagt at købe denne produktion og så lade sig føre med i den musikalske passion.
Ulla Schiødt

Iver Kleive, Povl Dissing
og Knut Reiersrud:
Som den gyldne sol
Kirkelig Kulturverksted