Hamas leder: Vi er forpligtet til ‘hellig krig’

Tilhængere af troen på, at Hamas vil komme på talefod med Israel efter indgåelsen af enhedsaftalen med Fatah, er kommet på andre tanker, efter at Hamas’ leder, Khaled Masha’al, har udtalt,at hans organisation er forpligtet til Jihad – hellig krig – mod Israel.
– Vores vej er modstand og riflen, sagde han i sin første offentlige kommentar til aftalen med Fatah.

Han fremsatte udtalelsen telefonisk til hundreder af palæstinensere, som deltog i begravelsen af Hamas-krigerne Adel og Imad Awadallah, to brødre som blev dræbt for 16 år siden af israelsk militær nær Hebron.

Masha’al sagde, at efter sammenbruddet af fredsdrøftelserne med Israel havde palæstinenserne behov for en forenet politisk afgørelse og en fælles strategi, der kunne føre til “befrielsen af vort land og hellige steder og en tilbagevenden af palæstinensiske flygtninger til deres hjem”.

Ifølge Masha’al går Hamas ind for politisk og diplomatisk aktion mod Israel i den internationale arena.

– Der er ingen fortid eller fremtid uden jihad og modstand, sagde han. Jihad er vores vej.

En anden Hamas-leder, Mahmoud Zahar, sagde, at enhedsaftalen med Fatah ikke vil ændre Hamas’ stilling over for Israel.

En Fatah-talsmand i Ramallah kommenterede Zahars udtalelse med at sige, at den ikke bidrager til enhed og måske vil forhindre, at denne bliver implementeret.

På israelsk hold siger en regeringstalsmand, at Zahars udtalelse “taler for sig selv og afslører myten om, at Hamas har ændret sig eller modereret dets stilling, og at Hamas forbliver en ekstremistisk jihadisk organisation, der er forpligtet til Israels ødelæggelse.

“Sameksistens mulig”

I Ramallah blev der ved begravelsen igår afholdt en stor demonstration af over 1000 Hamas-folk, som marcherede gennem byen, Fatahs højborg. Ligene af de to dræbte Hamas-mænd er først nu,

16 år senere, blevet udleveret af Israel til palæstinensiske myndigheder.

En Hamas-leder, tidligere minister for fængselsanliggender, Safi Kaba’ah, har til den israelske avis Yediot Aharonot udtalt, at “til trods for fanfaren er det langt fra sikkert, at palæstinensisk enhed vil blive realiseret”.

Kaba’ah gav imidlertid udtryk for håb om, at sameksistens med Israel ville være mulig.

– Hvis Israel giver det palæstinensiske folk dets rettigheder, kan en slags sameksistens oprettes, sagde han.