Jeg er frygtelig morgensur

Woman Frustrated At Kitchen CounterKære Suh.
Jeg skriver til dig, fordi jeg har det problem, at jeg er frygtelig morgensur.
Jeg har altid været B-menneske og er derfor generelt ikke glad for at stå tidligt op, men efter jeg er blevet mor, er det ligesom nødvendigt.
Jeg hader de morgener, hvor jeg i gnavenhed vrisser eller skælder ud på børnene, fordi jeg er frygtelig træt og morgensur. Det er ikke retfærdigt overfor børnene, og jeg bliver selv i endnu mere dårligt humør af det (skyldfølelse). Jeg prøver virkelig at tage mig sammen, men det er svært at styre.
Har du nogle tips til mig, så ville jeg blive meget glad. Måske også om morgenen.
Venlig hilsen B-mennesket

Kære B-menneske
Jeg føler med dig. Jeg er selv udpræget B-menneske og ved på egen krop, hvor svært det kan være at få systemet til at makke ret en tidlig morgen.
Dejligt, at du er villigt til at tage dit ansvar på dig for, at I alle får en god start på dagen – uden uretfærdig vrissen og skæld-ud. Det er en god mor, der tænker sådan, i stedet for at konkludere, at børnene bare må tage sig sammen!
Prøv at tænke de forskellige omstændigheder igennem:
Får du sovet nok? For som B-menneske er man ofte tilbøjelig til at blive oppe for længe om aftenen, da det er der, man trives bedst. Det er ganske vist hyggeligt og mange gange også produktivt – men regningen betales næste morgen, og af flere end en selv.
Uanset B- eller A-menneske har vi selv en mulighed for at påvirke vores energi-niveau alt efter, hvor godt vi plejer vores krop/psyke. Så prøv lige at overveje, om du i en periode skal prøve at gå en time før i seng – selvom du ikke har lyst til det – og evaluer så morgenerne i den periode bagefter.
Får du spist morgenmad? Mange B-mennesker er ikke kun trætte i hovedet om morgenen, resten af deres system er heller ikke vågnet helt endnu, og derfor har mange meget lidt appetit. Lavt blodsukker er dog en af de største årsager til træthed, gnavenhed og opfarenhed, så selvom det måske kræver lidt overvindelse af dig selv, så prøv at spise bare en lille smule om morgenen. Et enkelt stykke frugt kan være nok til lige at kick-starte systemet. Eller blot en kop the med honning? Vi kan ikke forvente at trække på ressourcer i kroppen, hvis ikke vi giver den lidt benzin at køre på.
Får du motioneret regelmæssigt? Regelmæssig motion eller fysisk aktivitet giver et generelt højere energi-niveau, så ved at lægge sig lidt ekstra i selen i løbet af ugen, får man ofte også mere energi og tilpashed generelt – også om morgenen. Og så er det tilmed sundt.
SMIL! Smil for dig selv når du står op, selvom der måske ikke umiddelbart synes at være så meget at smile ad. Men musklerne i ansigtet vil sende signaler til resten af kroppen og fortælle den, at der er noget at glæde sig over. Selvom det er ”påtaget”, så har det en effekt – så bare kom i gang! Lad dine muskler forme smil på dit ansigt rigtig mange gange, inden du går ind til/ud til dine børn, så er der lagt en lidt mere positiv grundlinje for jeres morgen. Smil også bevidst til dine børn, for et glad ansigt smitter lige så meget som et surt. Og børn reagerer jo bare på den stemning, som de voksne sender ud!
Tænd også gerne for noget god musik, evt. bare for radioen – musik kan både få musklerne til at slappe af og sprede en god stemning.
Er det stadig svært at bevare fatningen og den gode stemning, så prøv at trække dig lidt fra den direkte konfrontation med børnene. Acceptér, at det er bedre på visse dage at stå ovre ved køkkenvasken og pakke en madpakke end at ”være til stede” ved morgenbordet med sur mine og skæld-ud-hatten på.
Håber, du kan bruge nogle af disse råd, og husk så, at en uretfærdig skideballe heldigvis opvejes af en oprigtig undskyldning og 100 kram.
Hilsen Suh