Peters er kaptajn på Noas Ark

Aad Peters
Aad Peters

Aad Peters er kaptajn på den model af Noas Ark, som i nogen tid har ligget til kaj i Køge og ved Amaliehaven. Nu fortsætter den til Helsingør og senere er det planen, at arken skal til Jylland.

Og Aad Peters er en spændende kunstnerisk begavelse.
I sin ungdom rejste Aad Peters rundt i verden og spillede teater, bl.a. for de prostitueredes børn. Han har også sat shows op for børn og voksne i krigszoner, som Libanon, hvor han arbejdede i seks år. Før kommunismens fald i Østeuropa var han flere gange på turne her. Han spillede også i Afrika, Mellemøsten og USA.
Tilbage i 1980 var det ham, efter eget udsagn ”opfandt” evangelisk radio og tv i Holland med titler som Koning Kunstgebit, Bunkeren og De ark van Stekeltje, hvor han selv spillede flere roller.

Ballademager og ridder

I 2002 fik han ideen til at lave et såkaldt bunker program fra Prins Willem Alexander og Máxima Zorreguietas bryllup.
Her lod han en falsk Jorge Zorreguieta (Máximas far, som ikke var til stede af politiske årsager) optræde.
Her fik den kunstneriske Peters dog bagefter problemer med kriminalpolitiet.
Ikke desto mindre har Aad Peters modtaget en kongelig æresbevisning – som han sammenligner med at blive adlet til ridder af Dronningen. Det var på grund af hans mange shows for folk i krigszoner.

Iran-projekt

En periode var Peters også tilknyttet den mellemøstlige tv-station Sat-7. Han fremstillede efter eget udsagn 180 tv-programmer på farsi. Selv taler han ikke farsi, men han sørgede for optagelser og ”læste folks kropssprog”, siger han.
Da den kristne Flevo kunst- og musikfestival i 2012 måtte stoppe på grund af færre besøgende, forsøgte Peters at lave en ny festival. Men det lykkedes ham ikke at skaffe penge nok.
Blandt de mange projekter, han har lavet, er også en lydbog for børn med 5-minutters bibelhistorier, som han optog i 2005 med titlen Lois Rock.

Købte den ’lille ark’
Noa i kunstnerisk udgave som træskulptur med en djævel på skulderen.
Noa i kunstnerisk udgave som træskulptur med en djævel på skulderen.

Aad Peters købte i 2010 den udstillings-ark i halv størrelse, som den hollandske bygningskunstruktør Johann Huibers havde bygget nogle år før i Schagen nord for Amsterdam.
Johann Huibers gik derefter i gang med at bygge en ark i fuld længde, ca. 150 meter, og var derfor interesseret i at sælge den ”lille” ark, som dog rager betragteligt op, selv når den fx ligger ved kajen foran Amalienborg. (Se forsiden.)
Den ”lille ark” er ca. 70 meter lang, 9 meter bred og 13 meter høj.
Ifølge Bibelen var den oprindelige Noas Ark 300 gammelhebræiske alen lang, (dvs. ca. 157 m) 50 alen bred (ca. 26 m) og 30 alen høj (ca. 16 m).

Vil skabe et ’fri-rum’

Aad Peters lægger vægt på ikke at arbejde sammen med kristne kirker og organisationer, da han ønsker at skabe et ”fri-rum”, hvor ikke-troende kan få en oplevelse af bibelhistorien.
Derfor vil han fx heller ikke sælge undertegnedes bog om hele jagten og efterforskningen af Noas Ark i sin bogkiosk. Aad Peters vil nemlig ikke diskutere, om arken faktisk har eksisteret. Og han er generelt kritisk overfor kirke og kristendom, selv om han selv er kristen. Men, som han siger, kan han lide at stille spørgsmål.

Kunstnerisk koncept

Aad Peters ændrede konceptet, så ark-udstillingen fik et mere kunstnerisk og indirekte præg med bl.a. nogle specielle træfigurer af de bibelske personer.
Det er nok smag og behag, om man foretrækker den oprindelige Huibers-ark og de klare udmeldinger eller Peters mere politisk-korrekte ark-udgave. Men i begge tilfælde gør det et dybt indtryk at besøge arken.

Bibelen som kultur
En af Kong Salomos tusinde hustruer.
En af Kong Salomos tusinde hustruer.

Her bliver man mindet om Adam og Eva, Kain og Abel, Noa og andre bibelske personer.
Man kan bogstaveligt kæmpe med Goliat. Leve som Noa og hans dyr. Opdage, at Salomo havde tusind koner. Eller finde ud af, hvad forbindelsen er mellem Jesus og Livets træ, som vokser i 12 meters højde og bugter sig gennem 4 etager i den 13 meter høje ark.
Selv hvis man ikke har et personligt forhold til Bibelen, giver arken en neutral platform for formidling af mange af de historier,
som vores baggrund og kultur spejler sig i.
Bibelens fortællinger er jo en væsentlig del af den lange europæiske historie og dermed en del af vores kultur.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fejrer Bibelens 200 år

“Bibelen er sprængfyldt med gode historier. Noas ark er bare en af dem. Med et besøg på det utrolige skib, som Aad Peters står bag, får man virkelig et sug i maven. Århundreders historie og fælles kultur bliver med ét lyslevende”, udtaler Bibelselskabets generalsekretær Morten Thomsen Højsgaard, som er den danske kontakt for udstillingen.
Det sker i anledningen af Bibelselskabets 200 års jubilæum, som festligholdes med mange forskellige initiativer.