Tilgivelsens nødvendighed

s17_bnTilgivelsens_bog_3D”Tilgivelsens bog” er en ny, vigtig bog af Desmond Tutu og hans datter Mpho.

”Der er intet, der ikke kan tilgives, og der er ingen, som ikke fortjener tilgivelse”, siges det i Tilgivelsens bog, og det er bogens budskab sammen med: ”Tilgivelse er den største gave og vores eneste håb”.

Ærkebiskop Desmond Tutu er på banen igen. Det har han været mange gange, bl.a. som formand for den sydafrikanske sandhedskommission, hvis banebrydende arbejde viste en ny måde, hvorpå befolkninger kan finde vej ud af konflikter og mange års krænkelser. Her lærte Desmond Tutu meget om tilgivelse og tilgivelsens nødvendighed for offeret, for krænkeren, for nationen.
I Tilgivelsens bog møder vi rigtigt mange eksempler på, hvordan mennesker tilgiver og heles gennem det. Til mange af disse eksempler vil mange sige: Det kan bare ikke tilgives. Men det kan det, og tilgivelsen skaber heling og nyt fokus. Flere af eksemplerne er gruopvækkende – men der blev tilgivet.

”Den Firefoldige Vej”

Desmond og Mpho Tutu giver læserne en vej at gå: ”Den Firefoldige Vej”. Første skridt på vejen er at fortælle historien, derefter sætte ord på overgrebet, dernæst at give tilgivelse og endelig at forny eller opgive forholdet. ”Ved at fortælle historien får vi vores værdighed tilbage, efter at vi har lidt overlast. Det er på den måde, vi begynder at forstå og få vores smerte til at give mening”, hedder det i bogen. Og det har jeg erfaret i Grønland gennem utallige sjælesorgssamtaler med mennesker, der er blevet seksuelt misbrugt. Videre hedder det i bogen: ”Når jeg begraver min smerte i skam eller tavshed, går der betændelse i den. … Vi må hver især have mod til at sætte ord på den smerte, der får os til at føle skam eller gør os mindre end, vi er. … Den eneste måde at hele denne smerte er ved at lægge røst til det, der plager os”
De fire faser på ”Den Firefoldige Vej” gennemgås hver for sig og illustreres med eksempler.

Fremragende bog

Efter hvert kapitel er der nogle kasser med ”resume”, ”meditation”, ”stenritual” og ”dagbogsøvelse”. Der skal nok være nogle læsere, der finder glæde ved disse kasser, men personligt fandt jeg dem forstyrrende og vænnede mig til at springe dem over. Men bortset fra disse kasser er det en fremragende bog, som fortjener stor udbredelse. Vi har alle brug for at tilgive og blive tilgivet.

Desmond & Mpho Tutu:
Tilgivelsens bog
244 sider • 249,95 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag