Pas på shampoen!

Dr. Don Colbert er forfatter til flere bøger om sundhed.
Dr. Don Colbert er forfatter til flere bøger om sundhed.

Langsomt og uden at du er klar over det, kan giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer optages gennem din hud og dine lunger og oplagres i kroppen. Selv tandpasta og opvaskevand er ikke uskyldige, fortæller den kristne læge dr. Colbert.

Hver eneste morgen vågner du, slår vækkeruret fra og begynder at smøre, spraye, male og klappe fra ti til tredive produkter på din krop – produkter som alle kan indeholde kemikalier, som langsomt kan tage livet af dig.

Vi bliver bombarderet fra alle kanter af giftstoffer – ofte fra kilder, vi ikke tænker på som mulige farer. Ved du egentlig hvad balsammen, sminken, deodoranten, parfumen, hårsprayen og håndsæben, som du bruger, indeholder?
Langsomt og uden at du er klar over det, kan giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer absorberes gennem din hud og dine lunger og lagres i kroppen.
Nogle kropspleje- og husholdningsprodukter laves af nogle af de giftigste stoffer, der findes. Du kan spise rigtigt, træne, tage kosttilskud og gøre alt, hvad du kan for at leve et sundt liv, men samtidig fylde dig selv og dine kære med farlige giftstoffer. Det du ikke ved, kan tage livet af dig og din familie.
Denne artikel skal vise dig, hvordan du kan skabe et sundt og trygt miljø for dig selv og familien.

Kemi ind i kroppen

Vi gnider kemikalier i ansigtet, masserer dem ind i huden, sprayer dem i håret, vasker hænder og klæder med dem og rengør vores hjem med dem. Hvad sker der ved det? Vi bliver forgiftede! Med tiden kan opløsningsmidlerne opsamles i centralnervesystemet, vævet og organerne.
Produkter som indeholder eller er lavet af biprodukter fra olieproduktion har egenskaber, som kan skade hjerte-karsystemet. De kan også forårsage kræft. Nå! tænker du måske: ”Fortæller du mig at min deodorant, hårspray og sminke indeholder giftstoffer? Hvad i al verden skal jeg gøre?”
Ja, det stemmer. Og de hober sig op i din krop over tid. Men der er noget, du kan gøre for at eliminere disse gifte fra dit hjem og din krop. Begynd med at bruge informationen i dette kapitel til at forstå problemet og finde løsninger på det.
Du kan forandre situationen dramatisk ved at vælge andre kropsplejeprodukter og husholdningsprodukter. Læg nøje mærke til produktbeskrivelserne. Jeg har lavet en kort oversigt over de potentielle farer ved produkterne, angivet hvilke produkter, der er de sikreste, og foreslået sundere, naturlige produkter eller alternativer uden kemikalier.

Farlig kropspleje

Kosmetik og kropsplejeprodukter har eksisteret lige så længe som civilisationen, og det er tvivlsomt, om vi nogen sinde stopper med at pynte og pleje os med den slags.
Men gennem størstedelen af historien har kropsplejeprodukter og kosmetik været lavet af naturlige ingredienser. Nu går udviklingen imidlertid i modsat retning. Produkterne som føles så gode på huden og tager sig så godt ud i ansigtet og lugter så godt, indeholder ofte kemikalier og farvestoffer, som vi burde have været advaret mod.
Du kender sikkert nogen, som tager et lægemiddel gennem huden. Denne metode bruges bl.a. til hormontilskud og til behandling af højt blodtryk (med et plaster). Desuden kan rygere frit købe et rygeplaster som et middel til at stoppe rygningen. Det trænger ind i kroppen.
Hvordan kan det være, at mange af os smører huden ind i kropsplejeprodukter dagen lang uden at reflektere over, at produkterne havner i organer og væv? For det er netop det, disse produkter gør.
Du bruger antageligvis, som de fleste andre, dine favoritprodukter i tryg forvisning om, at helsemyndighederne tester og undersøger hvert eneste produkt og aldrig vil tillade at produkter med farlige eller giftige ingredienser havner på hylderne i supermarkeder, parfumerier eller apoteker.
Det kan desværre være en naiv holdning. Federal Food, Drug and Cosmetic Act (FFDCA) i USA stiller ingen krav til testning eller godkendelse af kosmetik. Fødevare- og lægemiddelstyrelsen sætter desuden først tiltag i gang mod tvivlsomme kosmetikprodukter, efter at de er kommet på butikshylderne. Du må selv sætte dig ind i, hvad det er, du køber, og tage fornuftige, sunde valg for dig og din familie.
Kosmetikproducenter undlader måske at oplyse dig om, at nogle af ingredienserne i deres produkter kan være farlige. Sørg for at holde dig informeret om mulig allergi eller kræftfremkaldende stoffer.
Dit liv kan afhænge af det.

Pas på tandpastaen

Synker dine børn tandpasta, når de børster tænderne? Tandpasta kan være meget giftigt, så vær forsigtig. De fleste læser aldrig etiketten på tandpastatuben, som sædvanligvis indeholder en advarsel, som denne:
Fluortandpasta må opbevares utilgængeligt for børn under 6 år. Ved indtag af adskillige større mængder end normalt brugt til tandbørstning, må man opsøge professionel hjælp.

Skyld derfor din mund grundigt efter tandbørstning, og sørg for, at dine børn også gør det. Jeg anbefaler, at du skyller munden tre gange hver gang du har brugt den vanlige tandpasta. Husk at der findes naturlige alternative mærker.

Shampo

De fleste har aldrig læst advarselen på bagsiden af shampoflasken. Jeg råder dig til at gøre det. Hvilke kemikalier indeholder din shampo? Din hovedbund kan absorbere kemikalier.
Det, du sætter i kontakt med din hud, vil efterhånden havne i din krop. Hvis du ikke tror mig, så prøv at gnide rå hvidløg imod en af dine fodsåler. Efter nogle minutter vil du mærke hvidløgssmag i munden. Hvorfor ikke prøve? Det vil garanteret understrege min pointe. Vær forsigtig med, hvad du udsætter huden for – kroppens største organ.
Brug den mildeste og bedste shampo, du kan få fat i. Se efter mærker, som indeholder disse skånsomme vaskemidler:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amfoterisk middel (-2, -6 og -20)
Cocamid-derivater
Lauramid (dietanolamid eller monoetanolamid)
Polysorbat (20 eller 40)
Lauraminopropionat
Sorbitan-derivater
Stearamid-derivater

Undgå produkter med DEA og natriumlaurylsulfat.

Skadelig hårfarvning

Farver du håret? Kemikalier i hårfarvningsprodukter kan være meget farlige, specielt de mørke farver. Brugt over flere år kan de øge risikoen for visse kræfttyper. Brug af permanente og semipermanente hårfarver er påvist at have sammenhæng med øget risiko for kræftformene non-Hodgkins lymfom, multiple myelom (knoglemarvskræft), leukemi og Hodgkins sygdom (lymfogranulomatose).
Det er muligt, at de også kan føre til øget risiko for brystkræft.
Kvinder som bruger sorte, brune eller røde hårfarvningsprodukter løber en større risiko end kvinder, som bruger lyse farver. Brug aldrig et produkt som har en advarsel som disse:
Dette produkt indeholder ingredienser som kan give irriteret hud hos enkelte personer. Produktet bør testes i henhold til angivne retningslinjer før brug. Dette produkt må ikke bruges til farvning af øjenvipper eller øjenbryn; det kan føre til blindhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skyld hovedbunden med rigelige mængder vand efter brug.
Brug en teknik som medfører minimal kontakt mellem farvestoffet og hovedbunden (fx plasthætte med hul til at trække håret igennem).
Farvning af enderne og striber gir mindre kontakt.

Her er nogle råd:
Brug aldrig produkter med fenylendiamin.
Blegning er meget sikrere end farvning.
Udsæt hårfarvningen så længe som muligt.

Naturlige alternativer:

Der findes trygge, naturlige alternativer til de skadelige hårfarvningsprodukter. Igora Botanic fra Schwarzkopf er en produktserie, som er blevet vældig populær. Disse plantebaserede hårfarver bruger ingredienser fra fx indigo, kamille, valnødder, blåtræ, kochenille og guargummi. Serien indeholder 8 forskellige nuancer.

Fik hårfarven tilbage

Nogle af mine patienter med hvidt eller gråt hår har faktisk fået deres oprindelige hårfarve tilbage, efter at jeg satte dem på et afgiftningsprogram og fik dem til at tage et godt multimineraltilskud og hormontilskud.
En af dem var femoghalvfjerds år gammel og havde helt gråt hår. Håret begyndte at blive sort igen, efter at jeg satte ham på denne kur, og alle troede, at han havde farvet det. Han var bare begyndt at give sin krop det, den havde brug for.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Farerne ved hårspray og stylingsprodukter

Undgå aerosol-trykdrevne produkter! Aerosolpartikler åndes let ind og er så små, at de trænger gennem lungerne, hvor de – ligesom ilt – går ind i blodet.
Har du lagt mærke til udsugningen på badeværelser, hvor der bruges aerosolspray? Den dækkes af et klæbrigt, beskidt, olieret lag. Hvis det sker med udsugningen, som befinder sig en meter eller to fra dit hoved, hvad tror du så, det gør ved dine lunger? Alt det, hårsprayen indeholder, kommer ned i dine lunger. Nogle hårsprayer indeholder farvestoffer og mange andre kemikalier, som man ved kan forårsage kræft. Pumpeflasker er bedre end aerosol-trykdrevne beholdere, men kan alligevel sprede stoffer i luften, som du risikerer at indånde. Brug derfor pumpeflasker i godt ventilerede områder. Det bedste er at bruge hårcremer, så du undgår luftpartiklerne.

Sminke giver bumser

Sminke kan forårsage hud-irritationer og bumser. Hvis du er plaget af bumser, så pas på sminke som indeholder:
Butylstearat
Majsolie
Laurylalkohol
Margarine
Mineralolie
Olivenolie
Vaseline
Sesamolie
Kakaosmør
Isopropylmyristat
Lindfrøolie/linolie
Metyloleat
Oleinsyre
Jordnøddeolie
Safrantidsel
Stearinsyre

Antiperspirant og deodorant

Mærk dig dette: En antiperspirant hindrer dig i at svede, og en deodorant skjuler lugt.
Da antiperspirant indeholder aluminium og zirkonium eller afledninger af disse grundstoffer, råder jeg dig indtrængende til at stoppe med at bruge dem.
Aluminium er blevet knyttet til Alzheimers sygdom.
Læs produktbeskrivelserne, og undgå produkter, som indeholder aluminium eller aluminiumsrelaterede stoffer.
Her har du en liste over tvivlsomme kemikalier, som findes i antiperspiranter:
Aluminiumklorid
Aluminiumklorhydrat
Aluminiumfenolsulfat
Aluminiumsulfat
Zinkfenolsulfonat
Zirkoniumklorhydrat
Zirkoniumklorid.

Deodoranter

Deodoranter kan desuden indeholde triklosan, som har vist sig at forårsage kræft hos laboratorierotter. Selv om de amerikanske FDA-myndigheder har fastslået, at stoffet er sikkert, har de advaret mod mulige skader ved langvarigt brug.
Mange af farvestofferne og de andre kemikalier i antiperspiranter og deodoranter er velkendte karsinogener (kræftfremkaldende stoffer).
Mit råd er at bruge deodoranter, som indeholder talkum. De indebærer ingen helserisiko, når de er i form af roll-on eller i fast form.

Skadelig husholdning

Du bruger antageligvis fra ti til fyrre forskellige husholdningsprodukter indendørs og i din have for at sørge for et rent, hygiejnisk og trygt miljø for din familie. Det du måske ikke er klar over, er, at produkterne måske forurener hus og have med kemikalier, som lydløst skader dig og din familie!
Der produceres mere end 70.000 kemiske stoffer kommercielt. Mange af disse stoffer kan hobe sig op i din krop. Nogle af dem kan forårsage kræft. En del stoffer er ikke testet ordentligt.
Dit hjem bør være et trygt sted, ikke et giftig sted.
Selv om jeg ikke har mulighed for at nævne alle de mange produkter, du og din familie kan bruge, prøver jeg at påpege nogle af de største farer ved utrygge produkter. Det er vigtigt, at du læser varedeklarationerne og finder ud af, hvad der kan skade dig og familien.

Fare ved rengøring

Mange rengøringsprodukter er ikke nødvendigvis farlige hver for sig. Det er, hvordan du bruger dem. Blander du fx klorinmidler med ammoniakbaserede produkter? Hvis du gør det, kan du skabe farlige, kræftfremkaldende gifte.
Bland aldrig forskellige rengøringsmidler uden at have læst produktbeskrivelserne grundigt. Brug altid gummihandsker, når du bruger rengøringsmidler. Det vil holde kemikalierne væk fra din hud. Dermed undgår du, at de absorberes af din krop.
Sørg også for at bruge kemikalierne i godt ventilerede omgivelser. Stærke gasser/lugte er ikke godt for dine lunger.

Lav det selv!

Der findes også mange billige måder at lave sine egne rengøringsmidler på.
Et desinficerende rengøringsmiddel kan du lave ved at blande 1 teske boraks, 2 spiseskeer destilleret, hvid eddike, ca. 6 centiliter flydende sæbe og 5 deciliter varmt vand i en sprayflaske.
Du kan lave et stærkere rengøringsmiddel ved at bruge en teske flydende sæbe, 1 teske trinatriumfosfat, 1 teske boraks, 1 teske destilleret, hvid eddike og 1 liter lunkent eller varmt vand. Denne blanding er effektiv mod både fedt og meldug/jordpletter.

Fare ved opvask

Det bedste er at bruge opvaskemaskine og stoppe med at vaske op i hånden. Hvis du alligevel vil fortsætte med at vaske op manuelt, bør du bruge gummihandsker eller vinylhandsker. De beskytter din hud mod skadelige farvestoffer og andre kemikalier som flydende opvaskemidler kan indeholde. Nogle flydende opvaskemidler er oliebaserede og indeholder stærke rengøringsmidler. Disse bør du undgå helt.

Farlige vaskemidler

De mildeste vaskemidler laves af plantebaserede rensemidler i stedet for stærke, petroleumsbaserede rensemidler.
Nogle vaskemidler indeholder farlige kemikalier, fx triklosan, et antibakterielt middel i vaskemidler, opvaskemidler, sæber, deodoranter, kosmetik, lotion, cremer og til og med tandpasta. Det amerikanske miljødirektorat (EPA) kategoriserer triklosan som sprøjtemiddel. Det er et klorinholdigt aromastof med molekylestruktur og kemisk formel i nærheden af nogle af de giftigste stoffer på jorden: dioxin, PCB-er og agent orange.

Et trygt hjem

Et trygt, sundt hjem er en gave og et fantastisk tilflugtssted efter en hård dag. Det er trist at tænke på, at dette fristed er blevet forurenet af giftige, kræftfremkaldende stoffer som har angrebet dig og din familie, uden at du har vidst om det.
Jeg håber og tror, at informationen i dette kapitel vil være et våben, som du kan bruge.
Mit ønske er, at du, udrustet med kundskab og praktiske råd, kan genoprette et sundt miljø i dit hjem, og at du og din familie får et langt sygdomsfrit liv, beskyttet mod de destruktive sygdomme, som miljøgifte kan medføre.

Dr. Colberts tjekliste for god kropspleje og husholdning

Synk ikke tandpasta! Skyl efter.
Brug den mildeste shampoo, du kan få fat i.
Skaf dig sundere, naturlige hårfarvningsprodukter.
Bland ikke klorinprodukter med ammoniakprodukter.
Sørg for god ventilation, når du maler.
Opbevar maling i originalbeholderne.
Brug ikke sprøjtemidler indendørs.
Brug naturlige, trygge metoder til at holde insekter væk.

s14_bøger