Israel bekymret over USA’s sikkerhedsfiasko i Irak

Da ekstremistiske Sunni-fightere for to uger siden strømmede over den syriske grænse ind i Irak, iagttog Israels regering tavshed, men nu siges det i private kredse i Israel, at fremgangen for
soldater fra ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) er relevant for Israels sikkerhed og USA’s evne til at opfylde dets sikkerhedgarantier.

Israels nationale sikkerhedsledelse så til, da irakiske styrker – efter fem års træning af amerikansk militær – faktisk flygtede, da de blev konfronteret med kamp.
– Israel iagttog virkningen af amerikansk-uddannede arabiske styrker i Irak og hvilken lære kan uddrages af dette for Jordan-dalen, siger en fremtrædende israelsk kilde.

Budskabet er, at hvis irakiske sikkerhedsstyrker ikke vil kæmpe imod ISIS-soldater i Irak, så vil en amerikansk-uddannet arabisk styrke i Jordan-dalen ikke kæmpe mod arabiske fæller for at beskytte den jødiske stat.

Ifølge USA’s særlige generalinspektør for Iraks genopbygning har USA brugt 25 milliarder dollars på at træne og udstyre Iraks hær, men denne nærmest faldt fra hinanden i konfrontationen med ISIS, siger en israelsk sagkyndig.

– Israels bekymring er blevet tilstilet Obama-regeringen, der ikke ønsker at udtale sig om dette anliggende, siger denne kilde. Situationen i Irak viser, at vores sikkerhed i sidste instans er baseret på vores evne til at forsvare os selv.