Kirken vil med på Folkemødet

Frikirker og folkekirker går sammen om at sætte kirken på dagsordenen på det politiske Folkemøde på Bornholm.

– Siden Anders Fogh som statsminister erklærede, at han ønskede religion ud af det offentlige rum, har udviklingen vist sig at gå i en stik modsat retning. Og det er vi mange, der er glade for, siger Lone Møller-Hansen.

– Tro og udtryk for troen hører nemlig hjemme i både det offentlige og private rum.
Det handler om at skelne, hvad der skal ske hvor, siger generalsekretær for Baptistkirken i Danmark, Lone Møller-Hansen.
Hun er blandt arrangørerne af et aktivitetstelt på Folkemødet på Bornholm, som finder sted 12.-15. juni. For tredje år i træk har i alt 11 kirker og kirkelige organisationer slået sig sammen om teltet ”Mellem himmel og jord”.
Folkemødet vokser år for år, og interessen for at få en plads på mødet er langt større, end der er pladser. Alligevel har de lokale frikirker sammen med Danske Kirkers Råd igen fået et stort telt.
Debatterne, som teltet indbyder til, handler netop om bl.a. religion i det offentlige rum, kirkernes ansvar for socialt udsatte og religionsfrihed i udenrigspolitikken.

Halal og Fadervor

Der er fem debatter i teltet – og det starter torsdag med en diskussion om religion og det offentlige rum, som også er arbejdspladser, skoler og børnehaver. Hvordan viser man respekt for andres religiøsitet uden at ligge under for den? Det er et af de spørgsmål, som stilles til tre politikere under overskriftet ”Halal og Fadervor”.

Forfulgte kristne

Klaus Wivel, der har skrevet bogen ”Den sidste nadver” om de kristnes forhold i Mellemøsten, stiller op til debat omkring religionsfrihed i udenrigspolitikken fredag formiddag. Han dokumenterer, hvordan kristne bliver forfulgt i de oldkristne lande. Og det er bemærkelsesværdigt, for Klaus Wivel betegner ikke sig selv som kristen.
I anledning af Bibelselskabets 200 års jubilæum i år sættes der ekstra fokus på, hvordan Bibelen er vores arvegods – og hvor bevidste vi er om det.
Et andet etisk og samtidig politisk spørgsmål er, hvilke krav, der stilles til udviklingslandene omkring religionsfrihed, hvis de vil have officiel dansk støtte. Samtalen omkring respekt og rettigheder foregår mellem Steven Jensen fra Institut for menneskerettigheder, Mette Gjerskov (S) og Esben Lunde Larsen (V).
Lørdag debatteres menneskehandel i Danmark. Her er Kirkernes Integrations Tjeneste særdeles aktiv. Skal købesex forbydes? Vil et forbud gøre livet bedre for dem, der bliver handlet?
Musikalsk er der to tilbud: Fangekoret giver koncert lørdag eftermiddag, og bandet Konnect synger gamle salmer i nye klæder torsdag aften.

Slutter med et brag

Hvor der tidligere har været temmelig dødt på Folkemøde-pladsen søndag, har kirketeltet besluttet at slutte Folkemødet med et brag. Gospelkoret AmaZing giver koncert, og derefter er der lovsangsfest arrangeret af de tre lokale frikirker, som er aktive bag teltet; Nexø Frikirke, Pinsekirken i Rønne og Baptistkirken.
For første gang er Danmission og Den Katolske Kirke med. Desuden er der et godt samarbejde med præst og menighedsråd i Allinge kirke. Bl.a. vil Bertel Haarder prædike i Allinge Kirke søndag den 15. juni ved en økumenisk gudstjeneste.
Michael Bobjerg