Peres forlader præsidentembedet – populær og feteret

Præsident Shimon Peres forlader nu sit høje embede som Israels statsleder kort inden sin 91 års fødselsdag på højden af sin karriere – den sidste politiker som grundlagde staten Israel.

I meget af sin politiske løbebane har Peres været nummer 2’eren og haft mange politiske fiaskoer inkl. det overraskende nederlag til Moshe Katsav om præsidentposten i juli 2007.

For syv år siden blev Peres valgt til Israels præsident, og han er i de forløbne år blevet stadig mere populær hos israelerne og er blevet feteret ude i verden som en højt respekteret politisk skikkelse, med et stort vidsyn.

Han har som ingen anden kunnet samle verdensledere omkring sig, som da han i maj 2008 organiserede den første “Facing Tomorrow”-præsidentkonference med 3500 deltagere
omfattende 13 statsoverhoveder, heriblandt USA’s præsident George W. Bush.

Da Peres blev 90 år sidste år, fejrede han det med en kæmpefest, hvori deltog USA’s tidligere præsident Bill Clinton, der om Peres sagde:
– Han er af verdens største visionære mænd. Peres lever i fremtiden og tænker altid på morgendagen.

Peres’ morgendag bliver i Tel Aviv, hvor han vil anspore til fred fra sit kontor i Peres Fredscentret i Jaffa.

Hans efterfølger som præsident, Reuven “Ruby” Rivlin, vil indvarsle en ny tid bl.a. ved at gøre brug af præsidentresidensen i Jerusalem som et arbejdssted, ikke som sin bolig. Han vil fortsat bo i sit hjem 10 minutters kørsel fra præsidentresidensen.

– Det har været et stort privilegium at tjene nationen, sagde Peres, på tærsklen til at overgive tøjlerne til Rivlin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rivlin vil i starten være optaget af at hele forholdet til statsminster Benyamin Netanyahu. De to mænd kan ikke lide hinanden. Netanyahu prøvede til det sidste at forhindre, at Rivlin blev valgt til præsident, Rivlin vil nu tilgive Netanyahu for dette.

De må samarbejde i nationens interesse.