Arkæolog: ’Noah-fund’ er ikke fup

s11_stor_fundetFundet i 4.200 meters højde på Mt. Ararat med rester af træstruktur og keramik er ægte, konkluderer ny ekspedition, som vil forske videre.

– Det er meget nemt at stå på sidelinjen og råbe, at alt er fup. Du er nødt til at se det med dine egne øjne og undersøge det. Og så kan du sige, om det er sandhed, eller det er falsk.

Det siger den hollandske arkæolog, Jeroen Rensen, som var med på en ny uafhængig ekspedition i marts 2014 på Mt. Ararat.
Nu offentliggør holdet sin konklusion: Det store fund, som en kinesisk-kurdisk gruppe kaldet NAMI fandt i 2008 og offentliggjorde i 2010, er ikke fup.
Der er tale om et ægte arkæologisk fund. Den fundne træstruktur kan ikke være bragt op til stedet.
Det har den forsmåede amerikanske bibelarkæolog Randal Price, som ikke fik lov at komme med op til fundet, ellers påstået. Det samme har en anden arkjæger, Don Patton, påstået.
Naturligvis kan holdet ikke hverken bekræfte eller afkræfte, om træstrukturen rent faktisk er resterne af Noahs Ark.
Men det afgørende er, at de – ligesom den amerikanske arkæolog, dr. Joel Klenck i 2013 – afviser, at der er tale om et konstrueret fund.

Internationalt team

Ekspeditionen i marts bestod af både tyrkiske, hollandske og belgiske medlemmer.
De begav sig i marts op i ca. 4.000 meters højde på Mount Ararat i det østlige Tyrkiet, hvor de fandt rester af en meget gammel træstruktur og meget gamle krukker (se billedet).
– Vi har faktisk fundet, hvad vi kom efter. Det kan alle ekspeditioner ikke sige, siger den hollandske arkæolog Jeroen Rensen.
– Det var meget hårdt. Kraftige vinde og snestorme gjorde, at de to første forsøg på at nå fundstedet mislykkedes. Det tredje og sidste alt-eller-intet forsøg lykkedes, og holdet nåede frem til målet.
Dér, i en revne i isen under 10 meter sten, is og sne fandt vi velbevarede trærester og potter, fortæller Jeroen Rensen.

Dr. Marcel Verheyen mener, det ville være umuligt at konstruere fundet.
Dr. Marcel Verheyen mener, det ville være umuligt at konstruere fundet.
Urimelige påstande

Også den belgiske læge, dr. Marcel Verheyen, bevidnede ekspeditionens fund.
Som reaktion på kritikernes påstand om, at træstrukturen og de øvrige funddele bevidst skulle være plantet af den kurdiske guide, som ledte kineserne til stedet, siger han:
– Det er helt umuligt. Bjergets forfærdelige terræn er i forvejen temmelig utilgængeligt, selv når man ikke skal bære bjælker af træ. Du er nødt til at være der og se det med dine egne øjne, før du kan fremføre nogen hypotese. Jeg er 100% sikker på, at det er umuligt at plante en sådan struktur der, siger dr. Marcel Verheyen.
Hans udtalelse er vigtig, fordi undersøgelserne af fundet er gået i stå på grund af de gamle arkjægeres påstande.
Amerikanske arkjægere har selv søgt efter Noahs Ark på Mt. Ararat gennem de sidste næsten hundrede år. Men der har aldrig været noget håndgribeligt fund, bortset fra den træbjælke, som en fransk arkjæger, Fernand Navara, fandt i 60’erne. Bjælken viste sig dog ved en kulstof-14 undersøgelse kun at være mellem 1.300-1.700 år. Den kan dog være ældre på grund af de forhold, den har været udsat for, mener opfinderen af kulstof 14-datering, dr. Libby.

Kinesernes fund

Først da en kurdisk guide, Parasut, gennem flere år ledte den kinesiske NAMI-gruppe fra Hong Kong, fandt de den mægtige træstruktur i 2008. Efter to års undersøgelser offentliggjorde de deres fund i foråret 2010.
Men det store fund fik slet ikke den opmærksomhed, som det fortjente, på grund af den kritik, de skuffede arkjægere kom med. Desuden var den kinesiske NAMI en kristen gruppe, som lagde mere vægt på evangelisation end videnskab, så det var nemt at diskreditere dem.
Det sted, som Rensen og Verheyen nu i marts har besøgt og dokumenteret, ligger i det samme område, som kinesernes fund. Der er formentlig tale om den samme træstruktur, som menes at strække sig over 100 meter ca. 10 meter under jordoverfladen.
Rensen og Verheyen ønsker at foretage en trin-for-trin videnskabelig udforskning med et tværfagligt videnskabeligt team. Rensen siger:
– Spørgsmålet om, hvorvidt der overhovedet er nogen rester af træ på Mount Ararat er blevet besvaret. Men der er stadig så mange spørgsmål. Det vigtige er: Hvad er det for et fund?
Til trods for, at der er tale om et helt ekstra-ordinært fund, så er det ikke hidtil lykkedes at få hverken universiteter eller tv-selskaber til at gå ind og sætte fokus på fundet.

Den hollandske arkæolog Jeroen Rensen er tilfreds med ekspeditionen.
Den hollandske arkæolog Jeroen Rensen er tilfreds med ekspeditionen.
Politisk korrekthed

Udover frygten for, at der kan være tale om et falsk fund, er der også en modvilje i de vestlige universiteter for at blive forbundet med religion.
Hvis Noahs Ark virkelig er fundet på det bjerg, som Bibelen fortæller, og i en højde af ca. 4.000 meter, så er det samtidig et bevis for, at den syndflod, som Bibelen omtaler er sket.
Det har tilhængere af evolutions-terorien ellers afvist, idet man går ud fra, at der ikke har været en sådan klima-katastrofe, og at de geologiske lag og andre tegn i naturen stammer fra meget langsomme ændringer gennem millioner af år. Nye teorier er bygget ovenpå evolutions-tankegangen. Og hele dette korthus af nye teorier, som bygger på hinanden, risikerer at falde sammen, hvis resterne af Noahs Ark virkelig ligger på Mt. Ararat.

Søger nu privat støtte

Videnskabsmændenes frygt for at tage fat på den varme kartoffel får nu organisationen Inside Mount Ararat til at spørge om privat støtte – ”Crowdfunding” – altså støtte fra mange almindelige mennesker, som er interesserede.
– Jo mere jeg studerede beviserne fra bjerget, jo mere overbevist bliver jeg om, at det er noget helt specielt. Hvad enten det er Noahs Ark eller ej, så fortjener det absolut en omhyggelig undersøgelse uden fordomme. Vi har brug for EU-støtte til vores indsats, så vi vil være i stand til at afsløre sandheden for verden, siger Walter Tiemessen, en hollandsk medie-ekspert, som har fulgt fundet siden kineserne offentliggjorde det.
– Med tilstrækkelig finansiering kan vi udføre den videnskabelige udforskning, og hele processen vil blive dokumenteret på video. Alt vil være under streng videnskabelig protokol. Først da kan vi give et tilfredsstillende svar til den nysgerrige verden. Og jeg forventer, at projektet på Mount Ararat vil blive udøvet i mange år fremover. Det her er kun det første skridt, siger Walter Tiemessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



s11_Forisde-8-9-2010-NY-miniClara: Støt det!

Man kan se fotos, video, ekspeditionsplaner og støtte projektet ved at gå ind på www.insidemountararat.com.
Filmproducenten Clara Wei i Hong Kong, som tidligere har koordineret NAMIs ekspeditioner er tilknyttet det nye projekt.
Hun siger til Udfordringen:
– Vi har desperat brug for støtte, så spred endelig det gode budskab til jeres læsere.
Clara Wei var en af kilderne i bogen ”Noahs Ark. Historien og det store fund”, som forlaget Scandinavia udgav på dansk og engelsk i 2010. Det er indtil videre den eneste bog, som beskriver det nye fund.
Bogen kan købes i boghandlen eller på hosianna.dk sammen med nye updates.