Israel i dyb sorg

Israel var i dyb sorg, da 4-årige Daniel Tragerman, det første israelske barn der er blevet dræbt ved angreb fra Gaza-striben, blev begravet søndag morgen.

Han blev dræbt, da han ikke nåede at styrte i beskyttelsesrum, efter at en mortergranat havde ramt hans kibbuzt i Sha’at HaNegev området.
Ved hans begravelse, sagde hans mor, Gila:
– Daniel, du kære, jeg kan ikke tro, at jeg nu er her for at sige farvel. Vi var den lykkeligste familie i verden. Jeg kan ikke fatte det.Vi takker dig, fordi du gav os så megen kærlighed og glæde. Jeg finder trøst i, at du var et elsket og lykkeligt barn til din sidste stund. Vi ville beskytte dig. Men selv “rød farve” alarmsignalet kunne ikke redde dig. Du løb altid forvejen og skyndede paa dine søskende om at løbe i ly. Vi vil ikke sige farvel. Du er mit livs kærlighed, alle forældres drøm. Smart, sensitiv, forud for sin alder og så smuk.
Ved graven talte også præsident Reuven Rivlin,som sagde:
– Daniel var for lille til at gå over en gade alene, fordi det er farlligt, men han var gammel nok til at vide, hvad “rød farve”-sirenen betyder. Han var ved at lære alfabetet, men kendte til forskellen på et ly og en morter, mellem fugles fløjten og skrigende raketter. Blomstens stilk er blevet skåret over af en ond hånd, som overhugger et liv og et smil, som aldrig vil blive set igen. Jeg tænker på en mor og en far, en broder og en søster, der har mistet deres søskende. De har mistet dig, Daniel, det dyrebareste i verden.

Angreb i nord

Angrebene mod Israel har bredt sig til nord. Mindst fem raketter blev afskudt fra Syrien i den nordlige del af Golan-højderne, efter at en raket afskudt fra Libanon ramte et tomt hus i det vestlige Galilæa.
Ifølge rapporter fra Libanon blev der afskudt to raketter mod Israel fra Dheira, 3 km nord for grænsen. Libanesiske sikkerhedsstyrker leder efter afskydningsstedet. En libaneisisk kilde oplyser, at israelske militærhelikoptere flyver over stedet.
Omkring 100 raketter blev afskudt mod Israel i løbet af lørdagen. En af dem ramte spisesalen i Nahal Oz – den samme kibbutz hvor 4-årige Daniel blev dræbt af en mortergranat dagen før.
Fra det sydlige og centrale Israel rapporteres om en byge af raketter afskudt mod Petah Tikvah, Ashkelon, Sdot Negev, Be’er Tuviya og Eshkol-området, og at mange raketter blev opfanget af “Iron Dome”-luftforsvarssystemet.

Udmattelseskrig

Den kendte israelske klummeskriver Ron Ben-Yshai skriver idag i avisen “Yediot Aharonot”, hvad mange tænker, at det der skulle have været en militæropertation er blevet forvandlet til en udmattelseskrig.
– Jo tidligere vi erkender at vi er blevet kastet ind i en udmattelseskrig og begynder at handle i overensstemmelse med det – des tidligere vil denne krig slutte, skriver han. Civilpersoner hvis tilstedeværelse ikke er absolut nødvendigt, især børn må evakueres fra samfund nær grænsen, og regeringen må ordne alternative boliger og yde økonomisk kompensation til de, der ikke er under beskyttelse af “Iron Dome”.
Videre hedder det:
– Selv hvis hæren igen går ind i Gaza-striben og nedbringer Hamas. vil morter-ilden fortsætte, indtil der er opnået en aftale, og dette kan vare måneder, måske år.
Ben-Yshai slutter:
– Sammen med USA, England, Frankrig og Tyskland må Israel gøre det kendt, at det er parat til at udføre en stor operation , der vil ændre realiteterne i Gaza-striben – at normalisere livet i Gaza og genopbyge dets økonomi og infrastruktur, omafttende en havn og en lufthavn. Dette vil overbevise civilbefolkningen om, at deres tilværelse er blevet forbedret.

(Sendt kl.11.10 dansk/norsk tid)