Tusindvis af kristne fordrives fra Syrien

Det anslås, at over 10 mio. syrere er drevet på flugt fra deres hjem. Over 2,8 mio. syrere er flygtninge i andre lande, heraf 1,3 mio. i Libanon. Omkring halvdelen af disse flygtninge er børn. (Foto: Kim Hartzner / Mission Øst)
Det anslås, at over 10 mio. syrere er drevet på flugt fra deres hjem. Over 2,8 mio. syrere er flygtninge i andre lande, heraf 1,3 mio. i Libanon. Omkring halvdelen af disse flygtninge er børn. (Foto: Kim Hartzner / Mission Øst)

Folk, der indtil i går havde et normalt liv, er afhængige af andres hjælp, fortæller en armensk biskop fra Libanon, som nu oplever presset fra 1,3 millioner syriske flygtninge.

Af Per Bergholdt Jensen

I tusindvis af kristne er flygtet fra borgerkrigen i Syrien, hvor de udsættes for forfølgelse og overgreb på grund af deres tro. ”Vi hjælper dem, så godt vi kan, men vi har brug for støtte udefra,” udtaler armensk biskop i Libanon.

– Vi møder dagligt armenske flygtninge fra Syrien, og som kirke og lokalsamfund prøver vi at hjælpe vores armenske brødre og søstre, som ofte kommer her uden ejendele. Af sikkerhedsgrunde har de været tvunget til at flygte.
Ofte er vi helt overvældet, for vi får ikke nok støtte fra regeringen og internationale organisationer. Vi prøver at hjælpe i det omfang, vi kan, forklarer Saghe Panossian, der er biskop for den armenske apostolske kirke i Libanon og selv kommer fra byen Kessab i Syrien.

Behov for hjælp

Den 21. marts blev Panossians fødeby, Kessab, indtaget af islamistiske oprørsgrupper, som fordrev byens befolkning.
En del af beboerne fra Kessab er senere havnet i Libanon, hvorved de har været med til at øge presset på det armenske netværk af kirker, organisationer og private familier, som forsøger at hjælpe de nødstedte.
– Vi har taget imod en bølge af flygtninge fra Kessab, hvoraf flere kom til os via Latakia i Syrien.
Først kom de, der kunne komme ud selv. Derefter kom de ældre, der i første omgang blev taget til fange af oprørerne og derefter kom ud via Tyrkiet. Nogle bor hos familie og venner, andre bor på alderdomshjem, siger biskop Saghe Panossian.
Folk, der indtil i går havde et normalt liv, er nu afhængige af andres hjælp. Det er en ulykkelig situation, men det er virkeligheden for rigtig mange mennesker i Mellemøsten, særlig i Syrien og Libanon.
Som kirker og humanitære organisationer er vi nødt til at gøre det bedste, vi kan, så folk kan få et værdigt liv i den størst mulige udstrækning, siger biskop Panossian.

Fortrænger kristne
Biskop Saghe Panossian (Foto: Kim Hartzner / Mission Øst)
Biskop Saghe Panossian (Foto: Kim Hartzner / Mission Øst)

Saghe Panossian påpeger, at de kristne i stort omfang bliver påvirket af begivenhederne i Mellemøsten, hvor radikale fundamentalister i stigende grad får magten og trænger mindretal, heriblandt de kristne, op i en krog.
– Mine brødre er i Latakia, og hver dag går de op i bjergene for at se hvordan det går med kampene omkring Kessab, i håbet om at det vil lykkes regeringens tropper at befri byen fra oprørerne.
Alle håber, at de en dag kan vende tilbage og leve et normalt liv i deres hjemby, afslutter biskop Saghe Panossian.

Libanon tæt på kollaps

Det anslås, at halvdelen af Syriens 21,5 mio. indbyggere er flygtet til andre lande eller er internt fordrevne.
Før krigen var der 1,8 mio. kristne i Syrien, nu menes mere end halvdelen at være flygtet. I alt har 1,3 mio. syrere søgt tilflugt i nabolandet Libanon, som er på størrelse med Fyn og Sjælland.
Libanon har cirka 4,8 mio. indbyggere, så flygtningestrømen fra Syrien svarer til en befolkningstilvækst på omkring en fjerdedel på blot et par år.
Over 30 syriske flygtningelejre er blevet etableret, og den humanitære krise har øget graden af fattigdom og usikkerhed.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: