Jeg har altid svært ved at sige fra

Du kender sikkert din egen krop/psykes signaler om, hvornår du har fået sagt ja til for meget, hvis du tænker dig godt om. Det kan være hovedpine, træthed, m.m.
Du kender sikkert din egen krop/psykes signaler om, hvornår du har fået sagt ja til for meget, hvis du tænker dig godt om. Det kan være hovedpine, træthed, m.m.

Hej Suh.
Jeg synes nogle gange, det er en vanskelig balancegang at finde ud af, hvad man skal sige fra overfor og hvornår.
Nogle gange synes jeg bare, at jeg kan knokle derudaf, men når jeg er færdig med opgaven eller projektet, kollapser jeg fuldstændig og mærker først der, at jeg nok skulle have sagt fra noget før.
Er der nogle tommelfingerregler for, hvordan man lærer at finde en god balance?
Hilsen Den hjælpsomme

 

Kære Hjælpsomme
Vi er skabt vældig forunderligt og også avanceret! Det er derfor muligt for kroppen/psyken selv at fortælle, hvornår dens grænse er nået.
Problemerne opstår først, når vi ikke lægger mærke til disse signaler – eller måske endda bemærker dem, men ignorerer dem! Gør vi dette sidste, vil kroppen/psyken på et eller andet tidspunkt bryde sammen og kapitulere. Det er det, som mange oplever som at ”gå ned med stress” eller som en ”depression”. Her fungerer vi fuldstændig som en computer: Hvis den overbelastes, bliver den først langsom – og til sidst tilter den.
Du kender sikkert din egen krop/psykes signaler om, hvornår du har fået sagt ja til for meget, hvis du tænker dig godt om. Det kan være signaler som hovedpine, ekstrem træthed, forkølelsessymptomer, kvalme, ondt i maven, koncentrationsproblemer, distræthed m.m.
Hvis du alligevel på trods af dit kendskab til disse signaler oplever, at du flere gange får ignoreret dem, skal du prøve at gøre nogle tiltag, som får dig til at blive mere opmærksom på dem.
Prøv at lave en tidslinje, der grafisk viser, hvilke signaler din krop og psyke bruger til at advare dig om, at der er fare på færde, og sæt dem i kronologisk rækkefølge. Markér med en rød tusch, hvilke signaler, der er så farlige, at du her lige er ved at ”kollapse”.
Dit arbejde med at identificere og sætte i rækkefølge vil skærpe din bevidsthed om denne sammenhæng, og du vil automatisk være lidt bedre rustet til at identificere signalerne, når de kommer.
Prøv også at give de forskellige signaler numre eller bogstaver, og prøv så i en periode hver aften at notere hvilke signaler, der har været tale om i løbet af dagen. Er der ingen, noterer du selvfølgelig blot et nul, men har der været nogle, skriver du dem ned.
Har signalet været der flere gange i løbet af dagen, noterer du det tilsvarende flere gange. På den måde tvinger du dig selv til én gang om dagen at stoppe op og mærke efter, om du er i gang med at overskride dine egne grænser.
Gør det til en sport at identificere advarselssignalerne så tidligt som muligt, for jo før du gør det, jo lettere er det med mindre tiltag at komme ovenpå igen.
Hilsen Suh