Skotlands jøder frygter udfaldet af folkeafstemningen

Skotlands omkring 6000 jøder – 0.1 procent af befolkningen – frygter for udfaldet af folkeafstemningen i dag om hvorvidt Skotland skal forblive i Det forende Kongerige sammen med England, Wales og Nordirland – eller om kan vil være selvstændig.

Det jødiske samfund husker, hvad der skete i Quebec, da folkeafstemningen i Canada medførte, at jøder fik skyld for udfaldet og antisemitismen var så voldsom, at et stort antal jøder flygtede til det engelsk talende Ottawa.

Rabbiner Y.Y. Rubinstein, der er født i Glasgow og lever i New York, skriver i “New York Times”, at skotske jøder, hvoraf 75 % gifter sig med ikke-jøder, er blandt de mest assimilerede i verden. Han skriver endvidere:
De skotske jøder vil i dag stemme på samme måde og ud fra de samme synspunkter som alle andre skotter, skriver Rubinstein. Der er ikke blevet bejlet til jøderne om deres stemmer fra hverken “ja”-siden eller “nej”-siden.

Anti-zionisme

Jødernes bekymring skyldes ikke så meget fremgangen i antisemitisme, men mere skotsk anti-zionisme, skriver Rubinstein:
– Som skotsk jøde har jeg været meget stolt over mit lands behandling af jøder. Den skotske uafhængighedserklæring, der blev underskrevet i Arbroth den 6. april 1320, fastsætter, at der ikke skal være forskel mellem jøder, skotter, grækere eller anglikanere.

Rabbiner Rubinstein skriver, at den overraskende tolerance af jøderne dengang har ændret sig i vore dage:
– Skotland har ikke været mere immun mod udbrud af antisemitisme end andetsteds, skriver han. Skotske jøder blev skydeskive. Der var trusler i form af telefonopringninger, e-mails og graffiti på synagoger. Det menes, at den ret, der gælder for vort folk ikke skal udvides til staten Israel og dets folk, når de bliver angrebet af tusinder af raketter. Den skotske regering har opfordret regeringen i London til at genoverveje våbeneksport-licenser til Israel; Rådhuse i Skotland har vist palæstinensiske flag i solidaritet med Gazas folk, og der har været anti-jødisk retorik i breve til dagblade.

Er selvstændighed en god ide for skotske jøder, skriver rabbineren til slut. Også de vil træffe em beslutning som andre skotter. De vil være bekymrede over, om folkeafstemningen i 2014 eroderede den overraskende tolerance overfor det jødiskfolk for over 800 år siden.

Præsidenten for Glasgows Jødiske Repræsentative Råd, Paul Morron, siger, at hvis Skotland stemmer “ja” og de skotske nationalister kommer i førersædet, vil deres udenrigspolitik sandsynligvis ikke blive gunstig for jøderne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis et andet politisk parti får magten i et uafhængigt Skotland, vil også det vise fjendtlighed over for Israel, siger Morron.