Miliband bliver måske Englands første jødisk-fødte premierminister i 150 år

Ed MilibandEd Miliband, 44, som er formand for det britiske Labour-parti og oppositionsleder, bliver måske Englands første jødisk-fødte premierminister siden Benjamin Disraeli i 1880. Benjamin Disraeli overgik allerede som dreng til kristendommen.

England skal have parlamentsvalg i maj. Arbejderpartiet fører lidt foran de konservative, og Miliband har en reel chance for at efterfølge David Cameron som regeringschef.

Miliband er søn af den fremtrædende marxistiske historiker Ralph Miliband, en polsk jøde, som kom til England i 1940 på et at af de sidste skibe, der befordrede jødiske flygtninge fra Belgien. Hans mor, Marion, fulgte efter i 1947. Indtil da havde hun levet i Belgien under krigen under et påtaget navn. Andre familiemedlemmer døde under holocaust.

Edward Samuel “Ed Miliband har tilbragte en stor del af sit liv i skyggen af sin broder, David. De var begge ministre i Gordons Browns regering. Ed plejede at præsentere sig som “den anden Miliband”, mens hans overraskende sejr som leder af Labour indebærer måske, at David kommer til at henvise sig til at være “Miliband nr. 2”.

Vanskelig balancegang

Ed Miliban må udføre en vanskelig balancegang hvad angår politikken over for Israel og palæstinenserne.

Han har ofte talt om, hvad det betyder for ham at være jøde, om sine forældres flugt fra nazisterne, sin families genforening i Israel – og tilmed sin bedstemors hønsekødssuppe.

Han har imidlertid stærkt kritiseret Israels aktioner under den sidste konflikt i Gaza, hvilket har bragt ham i konflikt med dele af Englands jødiske befolkning. Spændingen over Israel kom frem, da Milleband stemte sammen med flertallet af sit partis parlamentsmedlemmer om anerkendelse af en palæstinensisk stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ed Miliban sikre sig, at Labour er attraktiv for det forenede kongeriges 3 millioner muslimer – over 10 gange så mange statsborgere som landets 280.000 jøder.