Sverige fastholder anerkendelse af “Palæstina”
Sveriges ambassadør i Israel, Carl Magnus Nesser, var i går indkaldt til udenrigsministeriet, hvor han fik en reprimande for Sveriges beslutning om at anerkende en palæstinensisk stat.
Reprimanden blev tildelt ham af ministeriets vicegeneraldirektør for europæiske anliggender, Aviv Shir-On.
Sverige viger imidlertid ikke fra sin kurs. Statsminister Stefan Lofven har udtalt, at Sverige ikke vil ændre mening. Han sagde dette i en telefonsamtale med formanden for det israelske arbejderparti, oppositionsleder Isaac Herzog.
Sverige vil blive det første større medlem af EU, der vil anerkende en palæstinensisk stat, skønt nogle østeuropæiske lande gjorde dette under den kolde krig, før de sluttede sig til EU.
Israel frygter, at den svenske anerkendelse vil kunne føre til, at andre større europæiske lande vil gøre det samme.
Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström skrev i går på “Twitter”, at” vi må respektere Israels reaktion, men vi er parat til at vise vej”.
Inden mødet i udenrigsministeriet,sagde ambassadør Nesser, at der ikke var fastsat nogen dato for den svenske anerkendelse, men at det ville ske “i en ikke fjern fremtid”.
Israel har – med USA’s støtte – stærkt modsat sig den palæstinensiske strategi om at opnå en statsdannelse ad diplomatisk vej i FN og verdensarenaen og betegnet ensidige palæstinensiske bestræbelser på at “internationalisere” konflikten som en krænkelse af tidligere aftaler.
Sveriges meddelelse om anerkendelse følger efter sammenbruddet af de amerikansk-mæglede israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser på et tidspunkt, da Israel konfronteres med international kritik af dets bosættelsespolitik og efter angrebene i Gaza.
Paa mødet i udenrigsministeriet gav Shir-On udtryk for Israels “bekymring og skuffelse” over Lofvens udtaleser, som “skaber en urealistisk forventning om, at palæstinenserne vil kunne opnå deres mål ensidigt, snarere end ved forhandlinger med Israel”.
Israel fandt Sverige fokus på det palæstinensiske anliggende “uforstående og forkert”, i lyset af de blodsudgydelser, der sker andetsteds i Mellemøsten, sagde Shir-On.