Palæstinensisk stat er EU´s mål, siger EU`s udenrigsminister

EU’s nye udenrigschef, den tidligere italienske udenrigsminister Federice Mogherini, som i disse dage besøger Israel og det palæstinensiske selvstyre, siger under et ophold i Gaza-striben, at det er EU’s endelig mål, at der oprettes en palæstinensisk stat.

Hendes besøg i Gaza sker, mens der er stigende israelsk-palæstinensiske spændinger i Øst-Jerusalem, hvor der har været næsten daglige sammenstød i urocentre.

Mogherini udtrykte håb om, at Gaza vil kunne undgå endnu en større konflikt.
-Det er ikke blot Gazas befolkning, som ikke har råd til en fjerde krig, men hele verden har ikke råd til det. Det kræver handling nu, sagde hun.

På spørgsmålet om EU vil følge Sveriges eksempel og anerkende en palæstinensisk stat, sagde Mogherini, at EU ikke har kompetence til dette.

Inden besøget i Gaza mødtes hun i Jerusalem med statsminister Benyamin Netanyahu og udenrigsminister Avigdor Leberman.

På en pressekonference med Lieberman sagde hun, at hun ser en politisk vilje til at genoptage de israelsk-palæstinensiske drøftelser, og at disse vil bringe resultater. Hun kritiserede såvel de nylige terrorangreb som Israels bosættelsesbyggeri, men sagde, at EU er forpligtet til fred og Israels sikkerhed.

Om bosættelserne sagde Netanyahu, at han afviser det aparte krav om, at bosættelser er roden til den igangværende konflikt.
– Den skyldes vores eksistens og afvisningen af at ankerkende Israel , sagde han.