Kan Han også redde ægteskaber?

Kate og Thyge var tæt på skilsmisse. Men de fik hjælp – og nu hjælper de andre med at redde deres ægteskaber.Kate og Thyge Christesen

Kate og Thyge Christesen mødtes første gang som 17-årige. Fire år senere var de gift. Men det var ikke uden problemer, for de havde meget svært ved at kommunikere.

De kommer fra meget forskellige baggrunde, så det gjorde heller ikke tingene nemmere. Mange gange flygtede de fra problemerne i arbejde og sport.
Selvfølgelig var der også gode dage indimellem og de fik tre dejlige børn.
Som årene gik ”voksede de fra hinanden”, og skilsmisse blev mere og mere en mulighed.
I omgangskredsen, var der ingen, der kunne eller ville fortælle, hvad der skulle til for at undgå en skilsmisse. Og de kunne heller ikke selv gennemskue, hvad der skulle til.

Gud talte til Kate

Kate havde gennem alle årene haft en tro på, at Gud ville hjælpe. Så mange bønner blev sendt op til Gud.
– Når jeg var derhjemme og var rigtig ked af det, så følte jeg alligevel, at Gud var mig nær. Ja, nogle gange var det næsten, som om Gud sad ved min side og trøstede mig.
Thyge sagde nogle gange, at han ikke elskede mig mere. Det var svært, men jeg kunne ikke bare give op og bryde sammen, for jeg havde jo børnene omkring mig.
Gud ”talte” faktisk også til mig, om nogle ting, jeg kunne gøre anderledes. Gud mindede mig fx om noget, jeg havde læst i Bibelen engang. Fx står der i 1. Petersbrev kap. 3, at kvinden kan vinde sin mand, ved sin livsførelse. Altså ved den måde, hun opfører sig.
– Samtidig med, at jeg forandrede mig, blev jeg ved med at vise kærlighed til Thyge. Jeg fortalte ikke hele tiden, hvad han skulle ændre. Istedet bad jeg til Gud om, at Thyge måtte møde nogle mennesker, som kunne fortælle ham noget, siger Kate.

Thyge havde givet op

For Thyge var der anderledes:
– Jeg kom til et punkt, hvor jeg bare ikke gad ægteskabet mere.
Det var en mørk tid, og jeg gik med en klump i maven. Jeg blev mere og mere egoistisk, men forsøgte at holde en nogenlunde fin facade, siger Thyge.
Men for 9 år siden skete der noget i Haderslev, hvor Kate og Thyge bor. Nogle unge kristne kom til byen, og de kunne noget ud over det sædvanlige med skateboards og BMX-cykler. Et setup de kaldte Impact World Tour. De gav opvisning og fortalte samtidig om deres tro.
– Det blev vendepunktet for os. Der kom tre personer, uafhængig af hinanden til mig og fortalte, hvad jeg skulle gøre for at redde ægteskabet.
Ingen havde fortalt dem, at jeg havde problemer, men Gud gav dem åbenbart inspiration til at sige noget. De fortalte mig, at jeg var på afveje og skulle omvende mig og gøre op med nogle ting. De sagde, at skilsmisse ikke var løsningen.
Det gik op for mig, at Gud havde sendt disse mennesker for at sige noget til mig. Det var redningen for mig og ægteskabet, fortæller Thyge.

Gud kan og vil

Samtalerne med de unge fra IWT gjorde, at Kate og Thyge nu i stedet bad til Gud, når der var konflikter. Det førte til en bedre kommunikation imellem dem. Samtidig var de enige om at forsøge at gøre Guds vilje.
– Gud kan og vil redde alle ægteskaber. Og når vores kunne reddes, så er der håb for alle, siger Kate med bestemthed i stemmen og et selvironisk smil.
– Det er bare blevet en alt for nem løsning i vores samfund, at hvis man ikke lige føler sig lykkelig, så er det nemt med en skilsmisse.
– Men det er egoistisk. Gud vil, at vi skal have kærlighed og udholdenhed og loyalitet, supplerer Thyge.

Skilsmisse er ikke den ”nemme” løsning

Kate og Thyge giver her nogle grunde til ikke bare at vælge den ”nemme” løsning, som hedder skilsmisse, men som alligevel ikke er så nem:

Det er ikke Guds vilje, at i skal gå fra hinanden.
Der er ingen velsignelse i skilsmisse, kun dårlige konsekvenser.
Dine børn kommer til at lide under det. Lykkelige skilsmisser findes ikke.
Samfundet bliver ødelagt af alle de skilsmisser. Det skaber forvirring – ikke blot for slægtsforskerne 🙂
Gud kan genoprette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det kan reddes!

Så I mener, at det mest håbløse ægteskab kan reddes?
– Ja, siger Kate og Thyge i munden på hinanden.
– Men – tilføjer Thyge – ikke uden hårdt arbejde og ikke uden at forsøge at leve efter Guds principper. Dem finder vi i Bibelen. Her kan vi læse om Guds plan og vejledning til at leve og handle rigtigt – også overfor vores næste og ægtefælle.
Vi må lære at være hurtige til at tilgive modparten. Og samtidig at vende om og bede om tilgivelse, når vi selv fejler. Det gode er, at så vil Gud tilgive os og hjælpe os op på hesten igen.

Vil det sige, at I nu har et problemfrit ægteskab?
– Det kan vi nok ikke sige. Der kan altid komme nogle problemer. Men vi er blevet bedre til at bruge værktøjskassen. Og et af værktøjerne er bøn til Gud, siger Thyge.

Hjælper andre

Kate og Thyge har fået hjælp til deres ægteskab. De erfaringer giver de nu videre til andre ægtepar. Det sker gennem en organisation, som kaldes ”2=1”.
Grundlaget er en tro på ”den eneste ene”, og at Gud altid kan genoprette ægteskaber.
De holder nu kurser i deres hjem i Sdr. Vilstrup, 7 km fra Haderslev. Det foregår over 14 uger med én aften pr. uge. Det er gratis at deltage, men materialer koster i alt 500 kr. pr. ægtepar.
Der er undervisning i ”Guds plan med ægteskabet,” så det kan blomstre. Der tages fat på emner som:
– Pagt (ikke en kontrakt)
– Enighed
– Roller, som mand / kvinde
– Tilgivelse
– Man høster det man sår
– Livsmønstre
– Intimitet og sex


Artiklen fortsætter efter annoncen:Man er velkommen til deres kurser, hvad enten man tror på Gud eller ej. Men kurserne bygger på, at der findes en Gud, som har gode planer for hvert enkelt par.
Kate og Thyge har haft 20 par til kursus, og derudover er der flere, der ønsker samtaler.
Mange har givet tilbagemeldinger om, at de har fået det bedre og nu bedre forstår, hvad der var Skaberens plan med Adam og Eva – og med ægteskabet mellem en mand og en kvinde. Men også den oprindelige og positive idé med familien.

Af Martin Nissen