Hvad betyder et nys i nytåret?

Ifølge en jødisk tradition opfattes det at nyse under bøn som en særlig Sneezing girl on meadow with dandelionsnydelse givet af Gud. For patriarken Jakob var nysen et tegn på, at hans sjæl var ved at forlade hans krop, mens det stik modsatte var tilfældet i beretningen om profeten Elias’ opvækkelse af enkens søn i 1. Kongebog 17. Her fortæller Bibelen, at drengen nyste syv gange og derpå slog øjnene op.
Nysen fik derimod et dårligt rygte i middelalderen, hvor man anså det for at være det første tegn på pest. Paven mente, at man burde modvirke den frygtede sygdom ved at hilse et nys med et ’Gud velsigne dig’.
Denne skik overlever den dag i dag, selv om ’prosit’ eller ’gid det må gavne’ – vist kun opfattes som udtryk for gode manerer og venlighed.
I Wales betyder et nys uheld, mens et nys før morgenmaden i visse østeuropæiske lande ses som et tegn på, at man skal modtage en gave, inden ugen er omme.
For kineserne varsler et nys på årets sidste aften uheld i det nye år, mens japanerne tror, det betyder, at nogen taler højt om én. Hele verden er dog tilsyneladende enig om, at hvis to mennesker nyser samtidig, betyder det held for dem begge.
Kilde: Medical News, England