Kreative ting hjælper mod stress

Kære Suh
Når jeg er stresset, så har jeg fundet ud af, at det hjælper mig meget at pusle med noget kreativt. Er det fordi, man bruger en anden del af hjernen?

Hilsen K.

 

I dag lever vi i en meget stillesiddende kultur, så det er formentlig medvirkende årsag til de store udfordringer med stresstilstande.
I dag lever vi i en meget stillesiddende kultur, så det er formentlig medvirkende årsag til de store udfordringer med stresstilstande.

Kære K.
Ja, det kan det blandt andet skyldes. En stresstilstand er et udtryk for, at man er overbelastet på et eller flere områder, og hvis det, der stresser én, primært foregår i den logisk-tænkende hjernehalvdel, kan det være en lettelse at tvinge sig selv til at bruge den mere kreative, visuelle hjernehalvdel.
På den måde distraherer man den overbelastede del af hjernen og giver den dermed et frikvarter. En anden forklaring er, at man ved at beskæftige sig med noget kreativt hjælper sig selv til at bruge hænderne (oftest) og dermed får kroppen i spil. Opmærksomheden henledes nu væk fra at være tænkende og i stedet over på kroppen: at gøre noget. Igen en distrahering af hjernen. Dette er vældig effektivt i forhold til en stress-tilstand, og det er da også blandt andet derfor, fysisk aktivitet og motion har en god effekt i behandling af stress. Nogle taler om, at man i gamle dage ikke havde de samme problemer med stress, netop fordi mænd og kvinder var tvunget til at bruge deres krop i langt større udstrækning (arbejde i marken, kløve brænde, vaske tøj i hånden, banke tæpper osv.). I dag lever vi i en meget stillesiddende kultur, så det er formentlig medvirkende årsag til de store udfordringer med stresstilstande.

Hilsen Suh